X

Securitatea în Caucaz rămâne ‘foartă importantă’ pentru Iran

Securitatea Caucazului, scena unui conflict între Armenia şi Azerbaidjan, rămâne ‘foarte importantă’ pentru Iran, a declarat marţi preşedintele Ebrahim Raisi, după o întrevedere la Teheran cu prim-ministrul armean Nikol Paşinian, informează AFP, potrivit agerpres.

Declaraţia lui Raisi intervine la o lună după ciocnirile de la frontiera armeano-azeră, soldate cu 286 de morţi, cel mai grav bilanţ de la războiul din 2020 pentru controlul în Nagorno-Karabah, enclavă disputată între cele două ţări, vecine cu Republica islamică.

Citeşte şi: PERICOL pentru Terra! Un asteroid de mari dimensiuni se apropie de Pământ – Black News

‘Securitatea şi pacea în Caucaz sunt foarte importante pentru Iran’, a afirmat Raisi.

‘Suntem sensibili la regiunea Caucazului, care face parte din istoria, civilizaţia şi cultura Iranului’, a adăugat el.

Iranul, care are bune relaţii atât cu Armenia, cât şi cu Azerbaidjan, numără pe teritoriul său o comunitate de limbă azeră de peste 10 milioane de persoane, precum şi o minoritate armeană de aproape 100.000 de membri.

Citeşte şi: AIEA începe inspecţiile în Ucraina – Black News

Luni, la finalul unui summit la Soci cu preşedintele rus Vladimir Putin, Armenia şi Azerbaidjan s-au angajat să ‘nu recurgă la forţă’ pentru a găsi o soluţie la conflict.

După reluarea confruntărilor în Caucaz, Teheranul a avertizat de mai multe ori în privinţa oricărei ‘modificări a frontierelor’ şi a subliniat ‘necesitatea de respectare a integrităţii teritoriale a celor două ţări’. 

Tags: armeniaAzerbaidjanIranNagorno-Karabahteheran
Categorii: Știrile zilei