X

Securitatea la frontiera dintre R.Moldova și Ucraina a fost consolidată printr-un proiect finanțat de UE

Securitatea la frontiera dintre R.Moldova și Ucraina a fost consolidată printr-un proiect finanțat de UE

Autoritățile din Republica Moldova și Ucraina au consolidat controlul comun și schimbul de informații privind persoanele, vehiculele și mărfurile care traversează frontiera dintre cele două state, informează MOLDPRES.

În trei puncte rutiere de trecere a frontierei (Criva – Mamalyha, Otaci – Mohyliv – Podilsky și Palanca – Mayaki – Udobnoe) au fost instalate mecanisme de monitorizare video și sisteme automate de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare, care permit schimbul de informații vamale în timp real. Aceste lucruri au fost posibile în cadrul proiectului „UE pentru securitatea frontierelor”, implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), potrivit moldpres.md.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Astăzi, la punctul comun de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, șeful adjunct al Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, Oleh Nikolaichuk, și directorul interimar al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Viorel Doaga au semnat condițiile tehnice pentru schimbul de date, finalizând operaționalizarea realizărilor în cadrul unui proiect de gestionare integrată a frontierelor finanțat de Uniunea Europeană.

„În cadrul proiectului au fost modernizate sistemele informatice centrale ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova și ale Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei. Modernizările au îmbunătățit procesele de business și au facilitat schimbul reciproc de informații între Ucraina și Moldova, precum și interacțiunea viitoare cu sistemele informaționale vamale ale Uniunii Europene”, a declarat Viorel Doaga.

Proiectul a susținut, de asemenea, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din Moldova și Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei, care au primit echipamente navale moderne pentru patrularea de-a lungul râului Nistru. Mașinile, bărcile de patrulare și alte echipamente specializate au îmbunătățit misiunile de prevenire a criminalității și de salvare, în special în condiții meteorologice nefavorabile.

„Sprijinul UE a permis facilitarea comerțului și a circulației persoanelor la frontiera dintre Ucraina și Republica Moldova, prevenind și luptând în același timp împotriva contrabandei și a altor infracțiuni legate de frontiere, a criminalității și a corupției. În cele din urmă, a contribuit la securitatea, stabilitatea și dezvoltarea durabilă a regiunii”, a declarat Oleh Nikolaichuk.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Proiectul „UE pentru Securitatea Frontierelor” a durat din ianuarie 2020 până în iunie 2024, cu un buget total de 4 440 000 de euro. Uniunea Europeană a contribuit cu 3 552 000 euro, iar restul sumei a fost cofinanțată de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei, Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Republicii Moldova.

Tags: frontieraMoldovaucrainaUE
Politică