Sediul şi sinagoga evreilor din Vilnius au fost ÎNCHISE

Publicat:

Comunitatea evreiască lituaniană a anunţat marţi închiderea sediului şi a sinagogii sale din capitala Vilnius ca urmare a ameninţărilor primite, declanşate de o dezbatere recentă privind rolul lituanienilor în timpul Holocaustului, informează AFP, potrivit agerpres.

Decizia a fost adoptată după ce autorităţile lituaniene au decis să nu îi mai onoreze pe ofiţerii lituanieni Kazys Skirpa şi Jonas Noreika ca urmare a presupusei participări a celor doi la exterminarea evreilor, hotărâre care a generat proteste publice.


Citeşte şi: Kim Jong Un îi avertizează pe americani şi nord-coreeni

“Comunitatea evreiască lituaniană a primit apeluri telefonice şi scrisori de ameninţare în ultimele zile”, se arată într-un comunicat al comunităţii mozaice.

“În această atmosferă de tensiune în creştere şi de incitare la şi mai multă tensiune, nici comunitatea şi nici sinagoga din Vilnius nu au mijloacele de a asigura securitatea vizitatorilor, inclusiv a supravieţuitorilor Holocaustului şi a familiilor lor”, precizează anunţul oficial.

Comunitatea evreiască, din care fac parte 3.000 de persoane, într-o ţară cu 2.8 milioane de locuitori, a cerut de asemenea autorităţilor să întărească protecţia cimitirului evereiesc situat la 20 km de Vilnius.

Pe 27 iulie, la iniţiativa primarului din Vilnius, Remigijus Simasius, o placă comemorativă în amintirea lui Jonas Noreika a fost dată jos de pe zidul bibliotecii din centrul oraşului.

Conform celor declarate de primarul capitalei, măsura a fost luată ţinându-se cont de faptul că Noreika a aprobat decizia administraţiei naziste de creare a unui ghetou şi de confiscare a bunurilor deţinute de evrei.

Citeşte şi: Iran cere sprijinul ONU în războiul psihologic cu SUA

Pe 24 iulie, consiliul municipal din Vilnius a decis să schimbe denumire unei străzi din centrul oraşului care purta numele ofiţerului şi diplomatului lituanian Skirpa ca urmare a opiniilor sale făţiş antisemite.

Criticii acestor măsuri recente ale autorităţilor afirmă că nici Noreika şi nici Skirpa nu au colaborat cu regimul nazist şi că aceştia au luptat pentru independenţa Lituaniei. Comunitatea evreiască, pe de altă parte, a salutat adoptarea acestor măsuri.

Premierul Saulius Skvernelis a cerut marţi forţelor de ordine “să ia măsuri imediate pentru a preveni eventuale manifestări ale urii etnice”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice Ungaria a anulat o întâlnire a şefului diplomaţiei de...

Un al doilea mandat al lui Trump, elefantul din încăpere la summitul NATO din Washington

Un al doilea mandat al lui Trump, elefantul din încăpere la summitul NATO din Washington Războiul din Ucraina a revitalizat mai mult ca oricând NATO,...

Putin l-a felicitat pe noul preşedinte reformist iranian şi se aşteaptă la o consolidare a relaţiilor

Putin l-a felicitat pe noul preşedinte reformist iranian şi se aşteaptă la o consolidare a relaţiilor Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis ''felicitări sincere'' noului preşedinte...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.