X

Șefa BNM: R.Moldova pledează pentru liberalizarea tranzacțiilor de capital cu UE

Șefa BNM: R.Moldova pledează pentru liberalizarea tranzacțiilor de capital cu UE

Moldova pledează pentru liberalizarea tranzacțiilor de capital cu UE, pentru care are nevoie de o piață de capital bine dezvoltată, un sector bancar competitiv și o industrie de asigurări funcțională.Declarația a fost făcută de Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul conferinței „Movers & Shakers – Today’s Models for Tomorrow’s Generation: Prospects for Moldova’s European Integration”, desfășurată pe 16 septembrie în România.

Anca Dragu a declarat că, grație unei viziuni clare și unor măsuri concrete, Republica Moldova își conturează un viitor prosper și solid în cadrul Comunității Europene, informează Banca Națională. Ea a subliniat importanța momentului actual în parcursul european al Republicii Moldova, care este decisiv pentru viitorul țării, potrivit infomarket.md.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Guvernatoarea BNM a spus că aderarea la Uniunea Europeană nu este doar un proiect de pace și prosperitate, ci și un garant al democrației și respectării drepturilor cetățenilor. „Moldova, orientată ferm spre valorile europene, confirmă că aderarea la UE este esențială pentru dezvoltarea economică durabilă și consolidarea unei democrații solide”, a adăugat șeful BNM.

În discursul său, Anca Dragu a subliniat rolul decisiv al Băncii Naționale în procesul de integrare europeană, în special prin contribuția sa în politica monetară și supravegherea sectorului financiar. „Politica monetară și sectorul financiar sunt domenii-cheie pentru asigurarea respectării de către Republica Moldova a două din cele trei criterii economice principale pentru aderarea la UE”, a explicat Anca Dragu.

Guvernatoarea Băncii Naționale a subliniat, de asemenea, importanța liberalizării operațiunilor de capital, care presupune fluxuri financiare libere și fără restricții între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

„Realizarea acestui criteriu fundamental al uniunii economice necesită o piață financiară solidă și eficientă, care include o piață de capital bine dezvoltată, un sector bancar competitiv și un sector de asigurări funcțional”, a specificat președintele BNM. Ea a subliniat că modificările legislative sunt necesare și trebuie completate cu investiții în infrastructura financiară și dezvoltarea componentelor funcționale ale pieței, un proces care poate să nu fie ușor, după cum arată experiența statelor membre ale UE. Ideile prezentate de Anca Dragu în cadrul conferinței sunt detaliate într-un editorial intitulat „Drumul spre integrarea europeană: Perspective și provocări pentru Moldova”, publicat în anuarul Movers & Shakers. Această publicație se axează pe modele de excelență în sectoarele socio-economic și de securitate.

Citește și: La scrutinele din 20 octombrie, peste hotare vor fi deschise 234 de secții de vot

Anuarul include, de asemenea, o descriere a carierei Ancăi Dragu în sectoarele economic, financiar, bancar și public, ea devenind prima femeie care a deținut funcția de președinte al Băncii Naționale a Moldovei. Conferința „Movers & Shakers – modelele de azi ale generației de mâine” a fost organizată de Departamentul Dezvoltare Durabilă, Institutul Național de Statistică și Asociația MediaUno.

Tags: BNMMoldovaUE
Economie