X

Șefa CEC: La alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă, numărul secțiilor de votare va fi mai mare în anumite țări

Șefa CEC: La alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă, numărul secțiilor de votare va fi mai mare în anumite țări

La alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă vor fi deschise mai multe secții de votare în străinătate decât la scrutinele precedente. O spune președinta Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, care îndeamnă alegătorii din diaspora să se înregistreze prealabil pentru a participa la vot. Potrivit șefei CEC, numărul înregistrărilor prealabile este un factor important care determină deschiderea mai multor secții de votare în străinătate, notează IPN.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Șefa Comisiei Electorale Centrale spune că numărul secțiilor de votare deschise în străinătate va fi stabilit cu 35 de zile înainte de ziua alegerilor și va fi determinat de  trei factori importanți, printre care și înregistrarea prealabilă.

„E vorba de numărul de alegători care au participat la ultimele trei scrutine, numărul de alegători pe care îl deține Ministerul de Externe și rezultatul înregistrării prealabile. Toate aceste criterii ne ajută să stabilim numărul secțiilor de votare. De asta este important să existe cât mai multe înregistrări prealabile ca să avem un tablou cât mai aproape de realitate. Toate calculele ne arată că ar trebui majorat numărul secțiilor de votare cel puțin cu 59 de secții. Cert este că numărul secțiilor de votare va fi mai mare în anumite țări, acolo unde avem o participare mai mare”, a spus Angela Caraman în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Potrivit președintei Comisiei Electorale Centrale și cetățenii care vor să voteze prin corespondență trebuie să se înregistreze prealabil. Prin înregistrarea prealabilă alegătorul depune cererea on-line pentru a vota prin intermediul serviciului poștal. De asemenea, Angela Caraman a explicat că în unele state procesul de votare ar putea fi organizat două zile consecutiv, sâmbăta și duminica.

„Înregistrarea prealabilă este obligatorie pentru cei care intenționează să voteze prin corespondență. La moment avem aproximativ 200 de cereri. Acolo unde vom avea circumstanțe obiective, de exemplu, nu va fi posibil de deschis mai multe secții de votare pentru că nu acceptă țara-gazdă, alegerile pot fi organizate timp de două zile, sâmbătă și duminică. Sau pot fi alte situații care impun din motive de siguranță, de securitate pentru alegători, să facem acest exercițiu timp de două zile. Ca exemplu poate fi adus statul Israel. Duminica acolo este zi de muncă și pentru alegătorii din Israel este mai dificil să se deplaseze la secția de votare. În schimb, sâmbăta este zi de odihnă și ar putea veni la vot”, a mai spus președinta Comisiei Electorale Centrale.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Alegerile prezidențiale vor fi organizate la 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul republican constituțional. Pentru înregistrarea prealabilă cetățenii trebuie să acceseze platforma www.inregistrare.cec.md.

Tags: alegeriAngela CaramanCECprezidenţiale
Politică