X

Şefa diplomaţiei austriece vorbește despre invitația de nuntă trimisă lui Putin

Invitaţia la nuntă a fost lansată “spontan” şi viitoarea mireasă nu se aştepta ca Vladimir Putin să-i dea curs. Şefa diplomaţiei austriece, Karin Kneissl, a descris luni ca fiind o înşiruire de evenimente “nepremeditate” participarea preşedintelui la nunta ei, participare care a stârnit o amplă polemică, informează AFP, potrivit agerpres.

Karin Kneissl (susţinută de Partidului Libertăţii din Austria, formaţiune de extremă dreapta, dar fără să fie membră a acestui partid), care a suscitat numeroase comentarii internaţionale după ce l-a invitat şi primit pe Vladimir Putin la nunta sa, în plină preşedinţie austriacă a Consiliului UE, a explicat pentru cotidianul Standard că prezenţa preşedintelui rus a fost rezultatul unei “pure coincidenţe”.

Citește și: Armata americană a investit un miliard de dolari în baza aeriană din Câmpia Turzii. Aici vor fi amplasate arme de ultimă generație

“A fost absolut spontan. Aveam invitaţiile în mână şi i-am spus lui Putin că este vorba de invitaţiile noastre la nuntă. Surpriza a fost totală”, a afirmat ea referitor la momentul când Ambasada Rusiei a anunţat-o că şeful statului rus va fi prezent la eveniment.

Şefa diplomaţiei austriece a mai povestit că ea i-a informat pe omologii polonez şi britanic, dat fiind relaţiile diplomatice tensionate ale ţărilor lor cu Rusia, cu privire la venirea lui Putin şi a dat asigurări că acesta din urmă “nu s-a folosit” de ea.

“Consider că am stabilit o bază de încredere faţă de Putin şi el faţă de mine. O reciprocitate datorită căreia va fi posibil de discutat”, şi-a exprimat convingerea Karin Kneissl.

La rândul său, Vladimir Putin a susţinut că vizita sa în Austria a fost una “strict privată”.

Citește și: SUA: Atac armat la Jacksonville. Mai multe persoane au murit

În vârstă de 53 de ani, Karin Kneissl s-a căsătorit cu omul de afaceri Wolfgang Meilinger, nunta desfăşurându-se într-un sat viticol din apropiere de Graz. Dar elementul inedit al nunţii rămâne invitaţia pe care şefa diplomaţiei austriece i-a adresat-o liderului de la Kremlin, gest care a provocat surprindere şi un val de reacţii negative, mai ales în contextul în care Austria deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Karin Kneissl a dansat cu Putin la nunta sa şi, la sfârşitul dansului, i-a făcut o reverenţă liderului rus, scandalizând media locale, care au afirmat că ea a subminat politica UE privind Rusia.

UE a impus sancţiuni împotriva Rusiei după ce Moscova a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea. Relaţiile dintre Moscova şi UE sunt tensionate şi pe alte teme.

Tags: AustriaKarin KneisslnuntarusiaVladimir PutinWolfgang Meilinger
Categorii: Diaspora