X

Șefa diplomației europene îndeamnă UE să aibă un rol mai important pe fondul haosului la nivel mondial

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a declarat luni că lumea trece printr-o perioadă de haos și a îndemnat Uniunea Europeană să lucreze mai îndeaproape cu partenerii săi internaționali în contextul în care sistemul multilateral este amenințat,potrivit Washington Post, potrivit mediafax.

Șefa diplomației europene a afirmat într-un discurs către ambasadorii UE că “însăși ideea de multilateralism este contestată”.

Citește și : Primarul Ierusalimului vrea ca UNRWA să nu mai activeze în oraş

Cu toate că nu a menționat SUA sau pe președintele Donald Trump, Mogherini a subliniat importanța acordului atomic cu Iranul și acordul climatic de la Paris, două înțelegeri internaționale la care Trump a renunțat.

“Nicio mare putere nu este suficient de mare în lumea de azi”, a afirmat șefa diplomației europene.

Mogherini a îndemnat ambasadorii UE să reasigure partenerii internaționali că “Europa nu se retrage de pe scena globală. Din contră, vom și mai implicați în anul următor”.

Citește și : Armata ucraineană lansează exerciţii militare comune cu SUA și NATO

Comisia Europeană a propus creșterea bugetului Serviciului european de Acțiune Externă cu aproximativ 30% pentru a arăta că “suntem pregătiți să jucăm un rol în lume, cu principiile, valorile, politicile și de asemenea cu resursele noastre”, a adăugat oficialul.

Tags: acordul climaticcomisia europeanaDonald TrumphaosMogheriniparisSUAUEuniunea europeana
Categorii: Diaspora