Șefa diplomaţiei franceze: Rusia s-a văzut ‘izolată’ de ceilalţi membri ai G20

Publicat:

Rusia s-a văzut ‘izolată’ de celelalte ţări membre ale G20 vineri în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai grupului ţărilor puternic dezvoltate şi emergente la Bali (Indonezia), a constatat şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, citată de AFP, potrivit agerpres

Indonezia – ţara gazdă a reuniunii – îl invitase pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în pofida reticenţelor Occidentului care a denunţat invazia Rusiei în Ucraina, atribuind Moscovei responsabilitatea pentru criza alimentară şi energetică mondială declanşată de acest război.


Citește și : Peskov: Potenţialul Rusiei este atât de mare încât doar o mică parte din el este folosit în Ucraina

“Rusia s-a văzut într-atât de izolată, încât Lavrov a părăsit conferinţa la miezul zilei, după ce a vorbit”, a indicat Colonna într-un interviu pentru France Presse.

“Se anticipa o reuniune cu linii de partajare diferite, dar Rusia s-a văzut izolată, responsabilitatea sa a fost evidenţiată, chiar de unele ţări despre care s-a crezut că ar putea nuanţa lucrurile şi a-i acorda sprijin”, a afirmat ea.

Niciun stat, chiar printre membrii BRICS, marile ţări în curs de dezvoltare mai apropiate de Moscova, “nu a apărat atitudinea rusă”, a precizat ministrul francez.

“Chiar China şi-a început intervenţia spunând că Carta Naţiunilor Unite trebuie să fie în centrul relaţiilor internaţionale, la fel şi India”, a relevat Colonna, apreciind că Occidentul a reuşit să formeze un front unit în faţa Rusiei.

În pofida nuanţelor, “înlănţuirea responsabilităţilor a fost clară, războiul în Ucraina afectează întreaga lume din cauza comportamentului” Rusiei, a insistat ea.

G20, clubul celor mai mari 20 economii mondiale, numără în rândurile sale atât state occidentale care au impus sancţiuni Moscovei – precum Uniunea Europeană şi SUA – cât şi alte ţări care nu au vrut să condamne clar invadarea Ucrainei de către Rusia, precum China, India şi Africa de Sud.

Reacţia Moscovei nu s-a lăsat aşteptată, intervenind prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a declarat că ţările occidentale au “eşuat” în impunerea unui boicot împotriva Rusiei la reuniunea G20 în Indonezia, potrivit AFP.

“Planul G7 de a boicota Rusia la G20 a eşuat. Nimeni nu a sprijinit regimurile occidentale”, a afirmat Zaharova pe contul său Telegram.

Zaharova a negat, de asemenea, că şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov ar fi evitat reuniuni în cursul G20 la Bali, unii participanţii afirmând, totuşi, că ministrul rus a părăsit mai multe sesiuni în care era criticată intervenţia militară a Moscovei în Ucraina.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a respins acuzaţiile şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock potrivit căreia Moscova nu are nicio “dorinţă de dialog”.

Annalena Baerbock declarase că Serghei Lavrov a petrecut “o mare parte a negocierilor nu în sală, ci în afara ei”, o dovadă, în opinia sa, că el “nu era interesat de cooperarea internaţională”.

“Ce absurditate totală!”, a ripostat Zahaova, într-o reacţie la criticile ministrului german de externe, afirmând că Lavrov asistase la reuniuni în sala principală, înainte de a avea întrevederi bilaterale cu omologi ai săi din alte ţări.

“Cetăţenii germani trebuie să ştie că ministrul lor de externe (…) este pe cale să-i mintă”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, cunoscută pentru declaraţiile sale acide.

Această reuniune a G20, în prefaţa summitului şefilor de stat care va avea loc la Bali în noiembrie, a fost marcată de o avalanşă de critici împotriva ofensivei pe care Rusia o desfăşoară în Ucraina de la sfârşitul lunii februarie.

Citește și : Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat în timpul unui miting

Chiar dacă ea nu a dus la nicio decizie concretă, participanţii şi-au “exprimat totuşi acolo îngrijorările lor profunde cu privire la consecinţele umanitare ale războiului” în Ucraina, a indicat ministrul indonezian de externe, Retno Marsudi, în închiderea reuniunii.

Conflictul în Ucraina a dus la o izolare diplomatică crescândă a Rusiei, care face obiectul unor severe sancţiuni economice occidentale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.