X

Șefa diplomaţiei franceze: Rusia s-a văzut ‘izolată’ de ceilalţi membri ai G20

Rusia s-a văzut ‘izolată’ de celelalte ţări membre ale G20 vineri în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai grupului ţărilor puternic dezvoltate şi emergente la Bali (Indonezia), a constatat şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, citată de AFP, potrivit agerpres

Indonezia – ţara gazdă a reuniunii – îl invitase pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în pofida reticenţelor Occidentului care a denunţat invazia Rusiei în Ucraina, atribuind Moscovei responsabilitatea pentru criza alimentară şi energetică mondială declanşată de acest război.

Citește și : Peskov: Potenţialul Rusiei este atât de mare încât doar o mică parte din el este folosit în Ucraina

“Rusia s-a văzut într-atât de izolată, încât Lavrov a părăsit conferinţa la miezul zilei, după ce a vorbit”, a indicat Colonna într-un interviu pentru France Presse.

“Se anticipa o reuniune cu linii de partajare diferite, dar Rusia s-a văzut izolată, responsabilitatea sa a fost evidenţiată, chiar de unele ţări despre care s-a crezut că ar putea nuanţa lucrurile şi a-i acorda sprijin”, a afirmat ea.

Niciun stat, chiar printre membrii BRICS, marile ţări în curs de dezvoltare mai apropiate de Moscova, “nu a apărat atitudinea rusă”, a precizat ministrul francez.

“Chiar China şi-a început intervenţia spunând că Carta Naţiunilor Unite trebuie să fie în centrul relaţiilor internaţionale, la fel şi India”, a relevat Colonna, apreciind că Occidentul a reuşit să formeze un front unit în faţa Rusiei.

În pofida nuanţelor, “înlănţuirea responsabilităţilor a fost clară, războiul în Ucraina afectează întreaga lume din cauza comportamentului” Rusiei, a insistat ea.

G20, clubul celor mai mari 20 economii mondiale, numără în rândurile sale atât state occidentale care au impus sancţiuni Moscovei – precum Uniunea Europeană şi SUA – cât şi alte ţări care nu au vrut să condamne clar invadarea Ucrainei de către Rusia, precum China, India şi Africa de Sud.

Reacţia Moscovei nu s-a lăsat aşteptată, intervenind prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a declarat că ţările occidentale au “eşuat” în impunerea unui boicot împotriva Rusiei la reuniunea G20 în Indonezia, potrivit AFP.

“Planul G7 de a boicota Rusia la G20 a eşuat. Nimeni nu a sprijinit regimurile occidentale”, a afirmat Zaharova pe contul său Telegram.

Zaharova a negat, de asemenea, că şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov ar fi evitat reuniuni în cursul G20 la Bali, unii participanţii afirmând, totuşi, că ministrul rus a părăsit mai multe sesiuni în care era criticată intervenţia militară a Moscovei în Ucraina.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a respins acuzaţiile şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock potrivit căreia Moscova nu are nicio “dorinţă de dialog”.

Annalena Baerbock declarase că Serghei Lavrov a petrecut “o mare parte a negocierilor nu în sală, ci în afara ei”, o dovadă, în opinia sa, că el “nu era interesat de cooperarea internaţională”.

“Ce absurditate totală!”, a ripostat Zahaova, într-o reacţie la criticile ministrului german de externe, afirmând că Lavrov asistase la reuniuni în sala principală, înainte de a avea întrevederi bilaterale cu omologi ai săi din alte ţări.

“Cetăţenii germani trebuie să ştie că ministrul lor de externe (…) este pe cale să-i mintă”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, cunoscută pentru declaraţiile sale acide.

Această reuniune a G20, în prefaţa summitului şefilor de stat care va avea loc la Bali în noiembrie, a fost marcată de o avalanşă de critici împotriva ofensivei pe care Rusia o desfăşoară în Ucraina de la sfârşitul lunii februarie.

Citește și : Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat în timpul unui miting

Chiar dacă ea nu a dus la nicio decizie concretă, participanţii şi-au “exprimat totuşi acolo îngrijorările lor profunde cu privire la consecinţele umanitare ale războiului” în Ucraina, a indicat ministrul indonezian de externe, Retno Marsudi, în închiderea reuniunii.

Conflictul în Ucraina a dus la o izolare diplomatică crescândă a Rusiei, care face obiectul unor severe sancţiuni economice occidentale.

Tags: baliCatherine ColonnaindoneziarusiaSerghei Lavrovucraina
Categorii: Diaspora