Șefa diplomației germane: UE este ferm alături de Chișinău, iar locul R. Moldova este în Europa

Publicat:

Șefa diplomației germane: UE este ferm alături de Chișinău, iar locul R. Moldova este în Europa

„Aderarea R. Moldova nu este doar o necesitate geopolitică sau o consecință a războiului de agresiune al Rusiei. Uniunea Europeană este ferm alături deja de Chișinău, iar locul R. Moldova este în Europa”.

Declarațiile aparțin ministrei afacerilor externe a Germaniei, Annalena Baerbock, care a susținut o conferință de presă comună cu omologul său moldovean, Mihai Popșoi. Oficialii au discutat despre relațiile bilaterale dintre țări, dar și modalitățile de impulsionare a acestora, potrivit tv8.md.


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

La fel, oficialii au făcut un schimb de opinii referitor la prioritățile Guvernelor și fost a evidențiat progresul R. Moldova pe calea integrării europene. Totodată, s-a discutat și despre securitate și războiul din Ucraina.

(…) R. Moldova se află pe prima linie în Europa, acolo unde oamenii își fac griji dacă vor putea trăi și în viitor în libertate și democrație. (…) Oamenii își fac griji că Rusia lui Putin se va impune în războiul hibrid. Putin a demarat acest război de agresiune împotriva Ucrainei și păcii și securității în Europa ca un război hibrid. Acesta folosește arme precum energia, campanii de fake news și regiunea transnistreană împotriva R. Moldova. În mod impresionant oamenii țin piept zilnic acestui pericol”, a declarat Annalena Baerbock.

Oficialul german a evidențiat că odată cu alegerile din toamnă Rusia „va face orice pentru a dezbina și răspândi propaganda”.

„De doi ani suntem  ferm alături de voi.  Locul Moldovei este în Europa. Această cale a aderării europene este un pas foarte important. (…) La sfârșitul anului o să aveți un referendum și alegeri. Noi știm exact că Rusia fa face orice pentru a dezbina și răspândi propaganda”, a spus Baerbock.

Șefa diplomației germana a menționat că Germania va fi alături de R. Moldova prin intermediul Platformei de Parteneriat.

„De la o platformă ad-hoc, se va transforma într-un parteneriat pe termen lung. Aceasta va fi esențială pentru a vă sprijini necondiționat parcursul vostru european și în procesul de reforme în Uniunea Europeană. Aderarea Republicii Moldova nu este doar o necesitate geopolitică sau o consecință a războiului de agresiune al Rusiei. În ciuda unui mediu dificil, ați inițiat reforme extrem de importante în țară,a afirmat ministra.

La rândul său, Mihai Popșoi a condamnat categoric agresiunea Rusiei și a reafirmat susținerea țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, conform principiilor dreptului internațional.

„Țara noastră va rămâne ferm pe aceste poziții și vom oferi în continuare tot sprijinul vecinilor și prietenilor noștri ucraineni”. 

În cadrul întrevederii, miniștrii au discutat și despre pregătirea Conferinței ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, care va avea loc în toamna acestui an la Chișinău.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

Ne bucurăm să avem Germania în calitate de co-președinte al Platformei, alături de România și Franța. Această conferință va facilita noi inițiative de colaborare, va consolida relațiile bilaterale și va aduce sprijin în dezvoltarea economică și integrarea europeană a Republicii Moldova”, a declarat ministrul Popșoi.

Vicepremierul Mihai Popșoi întreprinde la 9 aprilie, o vizită oficială la Berlin, la invitația ministrului de externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Macron cere ‘oprirea’ războiului din Fâşia Gaza

Macron cere 'oprirea' războiului din Fâşia Gaza Preşedintele francez Emmanuel Macron subliniază vineri că Războiul din Fâşia Gaza trebuie ”se se oprească”, în timp ce...

Judecătorul Vladislav Holban, candidat pentru funcția de membru CSM, a picat și a doua oară evaluarea Comisiei Vetting

Judecătorul Vladislav Holban, candidat pentru funcția de membru CSM, a picat și a doua oară evaluarea Comisiei Vetting Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea...

Sondaj surpriză în România: Se prefigurează marea finală a alegerilor prezidențiale

Sondaj surpriză în România: Se prefigurează marea finală a alegerilor prezidențiale Un sondaj realizat de CURS ne arată faptul că se prefigurează o finală a...

Reacția Blocului Împreună după retragerea Coaliției pentru Unitate și Bunăstare

Reacția Blocului Împreună după retragerea Coaliției pentru Unitate și Bunăstare Coaliția pentru Unitate și Bunăstare părăsește Blocul Împreună, fiind nemulțumit de candidatura lui Octavian Țîcu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.