Şefa DNI atenționează asupra practicii excesive de secretizare a informaţiilor la care recurg autorităţile americane

Publicat:

Şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA (Director of National Intelligence- DNI), Avril Haines, a atras joi atenţia asupra practicii excesive de secretizare a informaţiilor la care recurg autorităţile americane, estimând că aceasta poate aduce prejudicii securităţii naţionale a SUA şi îngreunează inclusiv colaborarea cu aliaţii, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Sistemul prin care ajunge să fie clasificată ”secret” sau ”secret militar” o enormă cantitate de informaţii reprezintă ”o problemă care este importantă în mod fundamental”, aşadar acest sistem trebuie reformat, menţionează Avril Haines într-o scrisoare datată cu 5 ianuarie şi adresată senatorilor Ron Wyden, un democrat, şi Jerry Moran, un republican.


Citește și : APCE cere Rusiei să ancheteze otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

”Opinia mea este că sistemul actual de clasificare slăbeşte securitatea noastră naţională” şi ”erodează încrederea cetăţenilor noştri în instituţii”, argumentează şefa DNI, care coordonează 17 servicii şi agenţii de informaţii americane.

Ea remarcă de asemenea faptul că apelarea excesivă la includerea documentelor în categoria celor secrete împiedică împărtăşirea unor informaţii vitale cu serviciile de informaţii aliate, cu aleşii care au nevoie de acestea şi inclusiv cu publicul.

Conform experţilor, clasificarea unui document ca fiind ”secret” a devenit un automatism în cazul unor servicii guvernamentale, întrucât le este mai comod să procedeze astfel decât să cerceteze dacă publicarea unei informaţii anume reprezintă într-adevăr un risc.

Responsabilii politici la rândul lor aleg să clasifice ”secret militar” informaţiile care pentru ei ar putea fi stânjenitoare.

”De mult timp clasificarea abuzivă din partea Washingtonului împiedică populaţia să înţeleagă acţiunile guvernului şi îngreunează eforturile de a-i trage la răspundere pe cei responsabili”, avertiza luna trecută în publicaţia Foreign Policy o expertă pe acest subiect, Elizabeth Goitein.

Citește și : Reţea de certificate de vaccinare false în Franţa! Mai mulţi suspecţi au fost arestaţi

Unul dintre cele mai recente exemple este opacitatea asupra situaţiei din Afganistan în ultimul an al intervenţiei militare americane. Când trebuia evaluată armata afgană, ”militarii (americani) modificau obiectivele astfel încât să le fie mai uşor să revendice un succes. Iar atunci când nu au mai putut s-o facă, au clasat obiectivele secret militar”, constata anul trecut în august inspectorul general însărcinat de Congresul SUA să supervizeze acţiunea SUA în Afganistan, John Sopko. Câteva zile mai târziu, armata afgană să prăbuşea în faţa ofensivei talibanilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cazuri de utilizare a resurselor administrative de PAS și BP Victoria în raionul Orhei, consemnate în raportul Promo-Lex. A făcut agitație și biserica

Cazuri de utilizare a resurselor administrative de PAS și BP Victoria în raionul Orhei, consemnate în raportul Promo-Lex. A făcut agitație în biserică Asociația Obștească...

Germania îl va primi pe Biden cu cele mai înalte onoruri săptămâna viitoare

Germania îl va primi pe Biden cu cele mai înalte onoruri săptămâna viitoare Germania îl va primi pe preşedintele SUA, Joe Biden, cu cele mai...

Ploaie torențială și furtuni azi în Moldova: Meteorologii avertizează asupra vremii imprevizibile

Ploaie torențială și furtuni azi în Moldova: Meteorologii avertizează asupra vremii imprevizibile Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că astăzi vremea în Moldova va fi instabilă,...

Arheologii din Peru au descoperit un loc de sacrificare a copiilor, vechi de 600 de ani

Arheologii din Peru au descoperit un loc de sacrificare a copiilor, vechi de 600 de ani Arheologii au dezgropat de pe un teren viran din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.