Şefa FMI: Războiul va încetini creşterea economiei mondiale, dar nu va provoca o recesiune globală

Publicat:

Noile previziuni din aprilie ale Fondului Monetar Internaţional vor arăta că războiul din Ucraina va încetini creşterea economiei mondiale, dar nu va provoca o recesiune globală, a afirmat marţi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Vorbind la un eveniment online găzduit de revista Foreign Policy, şeful FMI a explicat că unele economii emergente slabe afectate încă de pandemie se confruntă cu riscul recesiunii din cauza şocurilor provocate de majorarea preţurilor la alimente şi energie şi a înăspririi condiţiilor financiare în urma majorării dobânzilor în economiile avansate.


Citește și : Contraspionajul ucrainean a dejucat o altă tentativă de asasinare a lui Zelenski

În ianuarie, FMI a previzionat un avans al economiei mondiale de 4,4% în 2022, în scădere cu aproximativ o jumătate de punct procentual faţă de estimarea din octombrie, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare. Dar şocurile provocate de majorarea preţurilor la alimente şi energie, provocate de război şi de sancţiuni, şi înăsprirea condiţiilor financiare, vor afecta semnificativ multe state în curs de dezvoltare, a avertizat şeful FMI.

“Depunem eforturi pentru creşterea economiei şi reducerea inflaţiei, dar avem exact opusul: creşterea încetineşte, iar inflaţia creşte”, a declarat Georgieva.

Noile actualizări ale prognozelor FMI ar urma să fie publicate în timpul întâlnirilor de primăvară cu Banca Mondială, în perioada 18-24 aprilie.

Citește și : Japonia s-a supărat pe Rusia pentru ABANDONAREA tratativelor bilaterale de pace

“Vedem posibil risc de recesiune în acele ţări în care şocul vine în plus faţă de o economie slăbită”, a afirmat şeful FMI. Oficialul a adăugat că reducerea livrărilor de cereale din Ucraina şi Rusia vor avea ca rezultat preţuri mai ridicate la alimente şi foamete, în special în Africa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cine sunt cei șapte candidați la funcția de membru al Consiliului de Administrație al SA ‘Moldovagaz’

Cine sunt cei șapte candidați la funcția de membru al Consiliului de Administrație al SA 'Moldovagaz' Ministerul Energiei a publicat miercuri, 31 iulie, CV-urile și viziunea...

Cetățenii Republicii Moldova vor putea investi în VMS: Cum funcționează și care sunt beneficiile

Cetățenii Republicii Moldova vor putea investi în VMS: Cum funcționează și care sunt beneficiile Cetățenii Republicii Moldova vor putea investi în valorile mobiliare de stat...

Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 după o lungă aşteptare

Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 după o lungă aşteptare Prima livrare de avioane de luptă F-16 de la aliaţii NATO a ajuns...

Zelenski, despre sancţiunile impuse sportivilor ruşi şi belaruşi la JO de la Paris: ‘Doar jumătăţi de măsură!’

Zelenski, despre sancţiunile impuse sportivilor ruşi şi belaruşi la JO de la Paris: 'Doar jumătăţi de măsură!' Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat drept "jumătăţi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.