X

Șefa Secret Service, audiată în Congresul SUA: Tentativa de asasinare a lui Trump, ‘cel mai mare eșec operațional din ultimele decenii’

Șefa Secret Service, audiată în Congresul SUA: Tentativa de asasinare a lui Trump, ‘cel mai mare eșec operațional din ultimele decenii’

Secret Service – structura care asigură protecţia celor mai înalţi demnitari americani – nu şi-a îndeplinit misiunea de a-l apăra pe candidatul republican la preşedinţie, Donald Trump, a recunoscut luni într-o audiere în Congresul SUA directoarea serviciului, Kimberly Cheatle, citată de AFP.

“Misiunea solemnă a Secret Service este de a-i proteja pe conducătorii naţiunii noastre (…) În 13 iulie, am dat greş”, a spus Cheatle în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

“Ca directoare, îmi asum întreaga răspundere pentru orice breşă de securitate”, a adăugat ea, apreciind că evenimentul de la mitingul electoral din Butler, statul Pennsylvania, în cursul căruia Trump a fost rănit la ureche de un glonţ, a fost “cel mai important eşec operaţional al Secret Service din ultimele decenii”.

Serviciul se confruntă cu critici privind posibilele scăpări şi erori umane, iar din ambele părţi ale spectrului politic – democraţi şi republicani – s-a cerut demisia directoarei Cheatle.

O anchetă independentă urmează să stabilească circumstanţele tentativei de asasinat împotriva lui Trump, în special modul în care trăgătorul a ajuns cu o puşcă seminautomată pe acoperişul unei clădiri aflate la mai puţin de 150 de metri de podiumul de pe care fostul preşedinte li se adresa simpatizanţilor.

Unul dintre aceştia a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi, înainte ca poliţia să îl lichideze pe atacator – Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani. S-a dovedit deja că el apucase să tragă opt focuri şi a supravieţuit 26 de secunde după primul, înainte de a fi împuşcat mortal de Secret Service.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

La sfârşitul săptămânii trecute, presa americană a relatat că serviciul respinsese mai multe cereri de a întări securitatea lui Trump.

Secret Service are printre alte atribuţii protecţia preşedintelui şi a vicepreşedintelui Statelor Unite, a foştilor preşedinţi, a familiilor acestora, precum şi a principalilor candidaţi la preşedinţie şi a şefilor de stat străini aflaţi în vizită pe teritoriul american.

Tags: congresSecret ServiceSUATrump
Externe