Șefa Secret Service, puternic criticată după tentativa de asasinat asupra lui Trump, a demisionat

Publicat:

Șefa Secret Service, puternic criticată după tentativa de asasinat asupra lui Trump, a demisionat 

Directoarea Secret Service, aflată sub focul criticilor după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump de la 13 iulie, a demisionat, a anunţat luni Casa Albă, relatează AFP şi Reuters, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat


Kimberly Cheatle, şefa acestui serviciu de elită însărcinat cu protecţia celor mai înalţi responsabili americani, a recunoscut un eşec operaţional. Ea era vizată de numeroase apeluri de a-şi prezenta demisia.

Cheatle a fost criticată atât de congresmeni democraţi, cât şi de cei republicani atunci când a fost audiată, luni, într-o comisie a Camerei Reprezentanţilor. Ea a refuzat să răspundă întrebărilor parlamentarilor nemulţumiţi de planul de securitate pentru mitingul din 13 iulie şi de modul în care instituţiile de aplicare a legii au răspuns la comportamentul suspect al atacatorului.

Mai mulţi parlamentari republicani şi democraţi i-au cerut lui Kimberly Cheatle să demisioneze.

Într-un comunicat dat publicităţii marţi, preşedintele democrat Joe Biden şi-a exprimat recunoştinţa pentru Kimberly Cheatle “pentru deceniile sale de activitate”.

“De-a lungul întregii sale cariere în cadrul Secret Service, ea s-a devotat deplin şi şi-a riscat viaţa pentru a ne proteja naţiunea”, a adăugat el.

Ancheta declanşată urmează să stabilească circumstanţele tentativei de asasinat împotriva lui Trump, în special modul în care atacatorul a ajuns cu o puşcă seminautomată pe acoperişul unei clădiri aflate la mai puţin de 150 de metri de podiumul de pe care fostul preşedinte li se adresa simpatizanţilor.

Unul dintre participanţii la miting a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi, înainte ca poliţia să îl lichideze pe atacator – Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani. S-a dovedit deja că el apucase să tragă opt focuri şi a supravieţuit 26 de secunde după primul, înainte de a fi împuşcat mortal de Secret Service. La sfârşitul săptămânii trecute, presa americană a relatat că serviciul respinsese mai multe cereri de a consolida securitatea lui Trump.

”Deşi demisia directoarei Cheatle este un pas către tragerea la răspundere, avem nevoie de o analiză completă a modului în care ser produc aceste eşecuri în măsurile de securitate, astfel încât să le putem împiedica să avanseze”, a afirmat James Comer, preşedintele republican al Comisiei de control din camera Reprezentanţilor. ”Vom continua să supraveghem Secret Service”, a adăugat el.

Şi preşedintele Joe Biden, care s-a retras recent din campania pentru realegerea sa, a cerut o anchetă independentă. Marţi, când şi-a exprimat recunoştinţa pentru fosta directoare a Secret Service pentru activitatea ei, el a spus că aşteaptă “cu nerăbdare” să evalueze concluziile acestei anchete.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Numeroase critici au vizat măsurile de securizare deficitare la acoperişul clădirii industriale pe care s-a plasat trăgătorul, la aproximativ 140 de metri de scena pe care vorbea Donald Trump. Acoperişul respectiv a fost declarat în afara perimetrului de securitate delimitat de Secret Service pentru evenimentul respectiv, o decizie criticată de parlamentari şi foşti agenţi.

Printre atribuţiile Secret Service se află protecţia preşedintelui şi a vicepreşedintelui Statelor Unite, a foştilor preşedinţi, a familiilor acestora, precum şi a principalilor candidaţi la preşedinţie şi a şefilor de stat străini aflaţi în vizită pe teritoriul SUA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șeful armatei britanice: Lui Putin i-ar lua cinci ani pentru a readuce armata Moscovei la forța sa din luna februarie a anului 2022

Șeful armatei britanice: Lui Putin i-ar lua cinci ani pentru a readuce armata Moscovei la forța sa din luna februarie a anului 2022 Șeful forțelor...

Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată de la retragerea candidaturii

Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată de la retragerea candidaturii Preşedintele american Joe Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată...

Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale

Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale. Unitățile comerciale și întreprinderile care prestează servicii în municipiu...

CSP va lansa un nou concurs public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS

CSP va lansa un nou concurs public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS O nouă bătălie urmează să fie anunțată la Procuratura...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.