X

Şefa social-democraţilor germani respine categoric orice implicare a Berlinului în războiul din Siria

Lidera Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), Andrea Nahles, a declarat luni că formaţiunea sa politică nu va aproba nici un fel de participare a Germaniei în războiul din Siria, declaraţie ce deschide o nouă posibilă linie de conflict în guvernul de coaliţie al cancelarului Angela Merkel, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Dna Nahles a reacţionat în mod clar după ce cotidianul Bild a relatat că Ministerul german al Apărării, condus de un conservator, examinează posibile opţiuni ale Berlinului de a se alătura forţelor britanice şi franceze în cadrul oricărei viitoare acţiuni militare dacă guvernul sirian foloseşte din nou arme chimice.

Citeşte şi: Rănile lui Dodon ar fi mult mai grave decât s-a anunţat

”SPD nu va fi de acord – nici în parlament, nici în guvern – cu participarea Germaniei la războiul din Siria”, a declarat dna Nahles. ”Îl susţinem pe ministrul de externe în eforturile sale de prevenire a unei crize umanitare prin intermediul discuţiilor cu Turcia şi Rusia”, a adăugat ea.

Bild a relatat luni că un înalt oficial german din domeniul apărării s-a întâlnit cu noul ataşat militar american luna trecută pentru a discuta despre un posibil sprijin al Germaniei pentru o alianţă militară împotriva preşedintelui sirian Bashar Al-Assad.

Avioane şi elicoptere ruseşti şi siriene au reluat duminică loviturile aeriene intense în Idlib, în timp ce Damascul îşi intensifică asaltul asupra ultimului mare bastion al forţelor rebele.

Vezi şi: ATAC cu cuţitul în inima Parisului. Şapte oameni sunt răniţi! – VIDEO

Potrivit Bild, oficialii german şi american au discutat despre diferite variante, inclusiv cea potrivit căreia avioane de luptă germane să poată ajuta cu posibile operaţiuni de evaluare a distrugerilor provocate de lupte, sau să lanseze bombe pentru prima dată de la războiul din fosta Iugoslavie în anii 1990.

Reuters notează că participarea Berlinului la orice acţiune militară este o problemă sensibilă şi profund nepopulară, având în vedere trecutul nazist al ţării, şi ar putea pune de asemenea pentru prima dată Germania într-o opoziţie directă cu principalul susţinător al lui Bashar Al-Assad, Rusia.

Tags: Andrea NahlesAngela Merkelbashar al assadgermaniaPartidul Social-Democrat din Germania (SPD)siria
Categorii: Diaspora