X

Şeful AIEA, aşteptat în Iran ‘în zilele următoare’

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, este aşteptat în Iran “în zilele următoare”, a anunţat luni un înalt oficial iranian, pe fondul îngrijorărilor legate de programul nuclear al Teheranului, informează France Presse, potrivit agerpres

Deplasarea lui Grossi “va avea loc în zilele următoare” la “‘invitaţia oficială’ a Organizaţiei iraniene pentru energie atomică OIEA, a declarat purtătorul de cuvânt al acestui organism, Behrouz Kamalvandi, citat de agenţia oficială Irna.

Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective

“Sperăm că această vizită va constitui baza unei cooperări mai mari şi a unui orizont mai clar între Iran şi AIEA”, a adăugat el.

Iranul a declarat miercuri că reprezentanţii AIEA s-au deplasat la Teheran pentru a ridica “ambiguităţile” legate de informaţiile conform cărora inspectorii agenţiei ONU au detectat niveluri de îmbogăţire de 84%, chiar sub cele 90% necesare pentru producerea unei bombe atomice.

Teheranul a negat această informaţie, asigurând că în acest stadiu “nu a făcut nicio încercare de a îmbogăţi peste 60%”. Acest prag este însă mult mai mare decât cel de 3,67% stabilit prin acordul nuclear încheiat în 2015.

“În ultimele zile, am avut discuţii constructive şi promiţătoare cu delegaţia AIEA prezidată de Massimo Aparo”, adjunct al lui Rafael Grossi, a precizat luni Kamalvandi.

În ianuarie, şeful organismului ONU s-a declarat îngrijorat de “traiectoria” luată de programul nuclear al Iranului.

De la retragerea Statelor Unite în 2018 din acordul încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran pentru limitarea activităţilor nucleare ale Teheranului în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale, Republica Islamică Iran, care a negat mereu că ar dori să obţină bomba atomică, s-a eliberat treptat de angajamentele sale.

Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare

Negocierile pentru relansarea acordului, care au început în aprilie 2021, stagnează pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Iran şi marile puteri occidentale.

Tags: AIEAIrannuclearRafael Grossiteheran
Categorii: Sinteze