X

Şeful armatei birmaneze se opune revenirii în masă a refugiaţilor rohingya

Şeful armatei birmane, acuzată de Organizaţia Naţiunilor Unite de epurare etnică a comunităţii musulmane rohingya, a declarat că este imposibil ca Myanmarul să accepte revenirea în masă a refugiaţilor după cum a propus Bangladeshul, relatează AFP, potrivit agerpres.

De la sfârşitul lunii august, peste 600.000 de refugiaţi rohingya care trăiesc în statul Rakhine, în vestul Myanmarului, s-au refugiat în Bangladeshul vecin pentru a fugi de campania de represiune lansată de armata birmană.

Citeşte şi: Un lider comunist chinez îşi acuză colegii de rang înalt de practicarea VRĂJITORIEI

Revenirea în ţară a acestor refugiaţi se află în centrul discuţiilor începute în urmă cu câteva săptămâni între cele două ţări şi reprezintă una dintre chestiunile asupra cărora insistă comunitatea internaţională. Bangladeshul afirmă că toţi etnicii rohingya care s-au refugiat pe teritoriul său vor să revină în Myanmar.

Însă şeful armatei birmane, care controlează această regiune, a afirmat că “accentul trebuie pus pe dorinţa etniei rakhine (budistă) deoarece ei sunt adevăraţii cetăţeni birmani”. “Este imposibil să acceptăm numărul de persoane propuse de Bangladesh”, a spus el într-o postare pe contul său de Facebook.

Violenţele şi discriminările împotriva rohingya s-au intensificat în ultimii ani: trataţi ca străini în Myanmar, o ţară în procent de 90% budistă, aceştia reprezintă cea mai mare comunitate apatridă din lume. De când le-a fost retrasă cetăţenia birmană în 1982, ei se confruntă cu numeroase restricţii: nu pot călători şi nu se pot căsători fără autorizaţie şi nici nu au acces la piaţa muncii sau la servicii publice (şcoli şi spitale).

Tags: BangladeshMyanmarONUstatul Rakhine
Categorii: Știrile zilei