X

Şeful Bisericii Catolice din Belarus, blocat de agenţii de frontieră în timp ce încerca să intre în ţară

Şeful Bisericii Catolice din Belarus, monseniorul Tadeusz Kondrusiewicz, a fost blocat de agenţii de frontieră belaruşi în timp ce încerca să intre în ţară, care este zguduită de o amplă mişcare de contestare a preşedintelui Aleksandr Lukeşenko, potrivit agerpres.

“El nu înţelege ce s-a întâmplat. Nu i-au explicat motivele”, a declarat pentru AFP purtătorul său de cuvânt, Iuri Sanko, adăugând că arhiepiscopul de Minsk revenea din Polonia şi “aşteaptă în prezent la frontieră”.

Citește și : SUA se apropie de pragul de şase milioane de cazuri de coronavirus

“Aici, în Belarus, încercăm să rezolvăm situaţia”, a adăugat el.

Chestionaţi de AFP, un reprezentant al serviciului belarus de frontieră şi un altul al Ministerului de Interne nu au dorit să facă niciun comentariu.

Belarusul este zguduit de o mişcare de protest inedită care durează de trei săptămâni.

Duminică, zeci de mii de susţinători ai opoziţiei s-au strâns pe străzile din Minsk, pentru al treilea weekend consecutiv, pentru a denunţa realegerea lui Lukaşenko, într-un scrutin considerat fraudulos de opoziţie, la 9 august.

Mişcarea a fost marcată de o represiune puternică a forţelor de ordine, care a lăsat în urmă trei morţi şi zeci de răniţi şi care a fost denunţată de Biserica Catolică din Belarus.

În vârstă de 74 de ani, monseniorul Tadeusz Kondrusiewicz s-a întâlnit cu ministrul de interne Iuri Karaiev după primele manifestaţii post-alegeri, făcând apel la încetarea violenţelor.

Citește și : Testare gratuită pentru Covid pe străzile din Paris

Duminică, el a afirmat într-un interviu la Radio Maria din Polonia că “există motive de a ne gândi că alegerile nu au fost echitabile”.

Biserica Catolică estimează că circa 15% din populaţia din Belarus, ţară de 9,5 milioane de locuitori, se consideră catolică, în special în vestul ţării. Ei formează al doilea grup religios din ţară, după creştini-ortodocşi.

Tags: Aleksandr LukeşenkobelarusfrontieraIuri SankominskPoloniaTadeusz Kondrusiewicz
Categorii: Diaspora