Şeful CIA: ‘Nemulţumirea faţă de război va continua să-i roadă pe liderii ruşi’

Publicat:

Vladimir Putin ar fi slăbit strategic de conflitul pe care l-a declanşat, potrivit directorului CIA.

 

Războiul din Ucraina are un efect “distructiv” asupra lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă directorul CIA, ceea ce creează pentru agenţia de informaţii o “ocazie” excepţională, scrie LA LIBRE BELGIQUE, potrivit RADOR.


De la Fundaţia Ditchley, în Regatul Unit, William Burns a calificat invadarea Ucrainei de către Ruisia drept “cea mai imediată și acută provocare geopolitică pentru ordinea interaţională astăzi”.

Potrivit lui, războiul este un “eşec strategic” pentru Moscova, care a dezvăluit slăbiciunile Rusiei din domeniul militar, a dat o lovitură economiei ei şi încurajează extinderea şi întărirea NATO.

“Nemulţumirea faţă de război va continua să-i roadă pe liderii ruşi (…). Această nemulţumire creează pentru noi, CIA, o ocazie care nu apare decât o dată la o generaţie”, a spus dl Burns.

“Nu o vom lăsa să treacă”, a adăugat el, precizând că CIA a postat recent un mesaj pe Telegram explicându-le ruşilor cum să ia legătura cu agenţia americană prin intermediul dark web.

O săptămână mai devreme, revolta mercenarilor Wagner, condusă pe 24 iunie de patronul grupului paramilitar rus, Evgheni Prigojin, a expus la lumina zilei slăbiciuni evidente în poziţia preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Şeful Wagner a pus în discuţie deschis motivele pentru care a fost lansată intervenţia militară, afirmând că “războiul era necesar pentru ca un grup de ticăloşi să fie promovat”.

“Impactul acestor cuvinte şi acestor acţiuni se va face simţit un timp, amintind cu putere efectul distructiv al războiului lui Putin asupra propriei societăţi şi propriului regim”, apreciază dl Burns.

Directorul CIA nu a menţionat recenta sa călătorie în Ucraina, unde s-a întâlnit cu oficiali ai serviciilor de informaţii şi cu preşedintele Volodimir Zelenski în iunie, cu puţin timp înaintea rebeliunii ratate a dlui Prigojin.

În discursul lui, dl Burns s-a referit pe de altă parte la China. El a avertizat în special ocntra “represiunii tot mai mari din interiorul ţării şi agresivităţii (preşedintelui chinez) faţă de străinătate”.

Dl Burns a declarat de asemenea că CIA a creat un centru de misiune axat pe China şi că şi-a dublat partea din bugetul global consacrată activităţilor puterii asiatice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Am putea cumpăra pâine mai ieftin? Fermierii susțin că nu vor obține recolta așteptată în acest an

Am putea cumpăra pâine mai ieftin? Fermierii susțin că nu vor obține recolta așteptată în acest an În sudul țării este în toi recoltarea cerealelor...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

O familie din Căușeni are căpșuni anul împrejur. Care este secretul

O familie din Căușeni are căpșuni anul împrejur. Care este secretul Ne-am obișnuit să cumpărăm legume și fructe de import, deși le-am putea consuma de...

Războiul secret dus de spionii lui Putin împotriva Europei: de la haos pe flancul estic al NATO la băieții răi din Balcani

Războiul secret dus de spionii lui Putin împotriva Europei: de la haos pe flancul estic al NATO la băieții răi din Balcani De la invazia...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.