X

Șeful CNA: Corupția din sistemul medical ar putea fi diminuată

Pentru diminuarea fenomenului corupției în sistemul medical este necesară formarea unor noi deprinderi în rândul populației.

De această părere este directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, care a menționat în cadrul unei emisiuni radio că achitarea oficială a serviciilor medicale adiționale, cu bon de casă și programarea online pentru consultații la medic, ar fi câteva dintre acțiunile care ar putea să reducă acest fenomen.

Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

„Pe lângă factorul legat de anumite deprinderi pe care societatea noastră le-a format de-a lungul anilor, cred că sunt necesare formarea unor deprinderi noi, spre exemplu: achitarea serviciilor cu bon de casă, la casa nemijlocit a spitalului sau a centrului Medicilor de Familie, utilizarea tehnologiilor informaționale și este important ca cetățenii să-și cunoască bine drepturile. Sistemul de asigurare în medicină oferă o serie de drepturi și numărul maladiilor care sunt asigurate de stat crește de la an la an. În cadrul CNA noi avem instrumente de prevenire”, a spus șeful CNA.

Potriivt unui studiu, peste 50% din cetățenii R. Moldova consideră corupția drept una dintre principalele probleme ale sistemului medical din țară, iar alți 37% sunt nemulțumiți de costurile pentru tratament.

Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

Tags: CNAIulian RusuMoldova
Categorii: SănătateȘtirile zilei