X

Șeful de la „Spații Verzi” riscă să rămână fără câteva sute de mii de lei

Șeful de la „Spații Verzi” riscă să rămână fără câteva sute de mii de lei

Director interimar al Î M „Asociația de Gospodărie a Spațiilor Verzi” și ex- consilier din cadrul cabinetului primarului general al mun. Chișinău, Tudor Gîrbu, riscă să rămână fără funcție și câteva sute de mii de lei.

Citește și: Magistratul învinuit de fals în declarații a fost achitat. Procurorii vor contesta

Asta după ce inspectorii de integritate au constatat prezența unei diferențe substanțiale și deținerea averii cu caracter  nejustificat, în perioada 2022 – 2023, în mărime totală de 352 243 de lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de către subiect și membrii săi de familie.

Actul de constatare a fost emis astăzi. Potrivit sesizării în baza căreia a fost inițiată ancheta,  funcționarul a dobândit, în anul 2021, o casă de locuit în sumă totală de 185 000 de euro și a contractat un credit imobiliar în sumă de 2 500 000 de lei și indică venit obținut din vânzarea unui bun imobil în sumă totală de 185 000 de euro conform contractului de vânzare-cumpărare. La fel, în declarația pentru anul 2020 reflectă un credit bancar în sumă de 500 000 de lei, contractat în anul 2018, scadent în anul 2026, însă în declarația pentru anul 2019 și 2021 nu a fost reflectat prezentul credit, ceia ce induce la concluzia că acesta a fost stins.  Pentru anul 2021 subiectul indică două împrumuturi bancare contractate în anul 2017 în sumă de 37 000 de lei și 24 000 de lei, însă în declarațiile pentru anii precedenți acestea nu se regăseau.

În rezultatul controlului inițiat în ianuarie 2024, Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale în privința lui Gârbu. Cauza a fost transmisă în instanța de judecată competentă spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate.

După rămânerea definitivă a actului de constatare, subiectului îi vor fi încetate raporturile de muncă sau de serviciu, fiind decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu înscrierea în Registrul interdicțiilor.

Tags: ANIANI spații verziAsociația Spații VerziAutoritatea Națională de Integritateavere nejustificataconfiscarea averiiTudor Gîrbu
Știrile zilei