X

Şeful diplomaţiei americane primit total NEdiplomatic la Beirut

Secretarul de stat al SUA, Rex Tilllerson, a aterizat joi la Beirut pentru o scurtă vizită, prima în Liban a unui responsabil american de acest rang din ultimii patru ani, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

În cele câteva ore în care se va afla la Beirut, Tillerson va avea convorbiri îndeosebi cu preşedintele Libanului, Michel Aoun, şi va lua parte la o conferinţă de presă cu premierul libanez, Saad Hariri.

Citeşte şi: 17 morţi în atacul din Florida. Cine este autorul masacrului – FOTO/VIDEO

Vizita lui Tillerson la Beirut, în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu, intervine pe fondul unor tensiuni între Liban şi Israel, dar şi în legătură cu rolul mişcării şiite libaneze Hezbollah, ce are o mare greutate în guvernul libanez şi care este aliat al Iranului. Hezbollahul este clasat drept ”grupare teroristă” de către Washington, aminteşte AFP.

Potrivit Reuters, în imaginile difuzate de televiziuni se putea vedea cum Tillerson a fost lăsat să aştepte la Palatul prezidenţial timp de mai multe minute până să-l întâmpine omologul său libanez, înainte de convorbirile cu preşedintele Aoun.

Tillerson stătea pe un scaun într-o cameră, alături de un scaun gol, înainte ca ministrul libanez de externe, Gebran Bassil, să intre şi să dea mâna cu el, în ceea ce părea a fi o abatere de la normele diplomatice, comentează Reuters.

Citeşte şi: Ungaria va fi alături de maghiarii din Transcarpatia (Szijjarto)

Gebran Bassil nu l-a întâmpinat pe Rex Tillerson la intrarea în Palatul prezidenţial, când a sosit convoiul de maşini al oficialului american, au indicat martori.

Michel Aoun, socrul lui Gebran Bassil, este un aliat politic al Hezbollahului, notează Reuters. 

Tags: BeirutGebran BassilHezbollahLibanMichel AounRex TilllersonSaad HaririSUA
Categorii: Sinteze