X

Șeful diplomației britanice i-a transmis lui Pompeo ‘dezamăgirea’ sa în cazul soţiei diplomatului implicate într-un accident mortal

Ministrul de externe britanic Dominic Raab şi-a exprimat luni ‘dezamăgirea’, într-o discuţie telefonică cu omologul său american Mike Pompeo, faţă de decizia Statelor Unite de a-i permite soţiei unui diplomat, implicată într-un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, să părăsească Marea Britanie folosindu-se de imunitatea diplomatică, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Ministrul de externe a vorbit astăzi (luni, n.red.) cu secretarul (de stat) Pompeo pentru a discuta o serie de subiecte, printre care Brexit, Hong Kong, Siria, Iran şi cazul lui Harry Dunn, în care (Raab) şi-a reiterat dezamăgirea faţă de decizia SUA şi le-a cerut (autorităţilor americane) să o reconsidere’, a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office.

Citește și : Franţa avertizează că islamiștii vor profita de retragerea trupelor americane din nordul Siriei

Dominic Raab a discutat deja despre acest subiect cu ambasadorul american la Londra, Woody Johnson.

Harry Dunn, un tânăr de 19 ani, a decedat la 27 august în urma coliziunii motocicletei sale cu un automobil în apropierea bazei aeriene RAF Croughton, din Northamptonshire (centrul Angliei), care este folosită de Statele Unite.

Poliţia locală a confirmat că o cetăţeană americană de 42 de ani, considerată suspectă în acest caz, a părăsit teritoriul britanic deşi ‘anterior confirmase că nu avea intenţia’ de a face acest lucru ‘într-un viitor apropiat’.

Tot luni, prim-ministrul britanic Boris Johnson a îndemnat Statele Unite să-i ridice imunitatea diplomatică americancei implicate în accidentul mortal.

‘Nu cred că este just să se recurgă la procedura imunităţii diplomatice în acest scop’, a spus Johnson, citat de AFP, în cursul vizitei la un spital.

El s-a declarat dispus să evoce ‘personal’ acest subiect ‘pe lângă Casa Albă’, astfel încât soţia diplomatului, pe care el a identificat-o ca fiind Anne Sacoolas, să revină în Marea Britanie.

Citește și : Încheierea audierii în justiţie a premierului israelian Netanyahu (avocat)

Într-un comunicat transmis AFP, ambasada SUA a precizat că ‘orice chestiune privind ridicarea imunităţii diplomaţilor noştri şi a membrilor lor de familie în străinătate într-un caz precum acesta este examinată cu mare atenţie şi la un nivel înalt’.

Imunitatea diplomaţilor americani este ‘rareori ridicată’, a subliniat un purtător de cuvânt al ambasadei, în comunicatul menţionat.

Tags: brexitdiplomatDominic Raabhong kongIranmarea britanieMike Pompeosiria
Categorii: Diaspora