X

Şeful diplomaţiei chineze face o vizită în India

Ministrul de externe chinez Wang Yi s-a aflat vineri în India în prima vizită a unui înalt oficial de la Beijing după confruntările violente produse în 2020 între trupe indiene şi chineze de-a lungul frontierei, ce au condus la o criză între cei doi vecini, transmite dpa, potrivit agerpres.

Wang, sosit joi seara într-o vizită neanunţată, a avut discuţii cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar, au indicat responsabili ai Ministerului de Externe de la New Delhi.

Citeşte şi: E-mailul BOMBĂ care dezvăluie cum Hunter Biden l-a prezentat pe omul de afaceri ucrainean tatălui său, pe vremea aceea vicepreședintele SUA – Black News

Potrivit presei, Wang s-a întâlnit anterior cu consilierul pentru securitate naţională Ajit Doval, iar scopul vizitei a fost reluarea contactelor după un impas prelungit.

Rezolvarea tensiunilor de la graniţa comună a fost tema dominantă a discuţiilor dintre Doval şi Wang, reprezentanţi speciali ai guvernelor lor pentru problemele de frontieră.

Relaţiile bilaterale s-au tensionat în contextul ciocnirilor militare produse în iunie 2020 de-a lungul aşa-numitei Linii de control actual (LAC), o graniţă neoficială şi disputată din regiunea muntoasă himalayană Ladakh.

În cea mai gravă confruntare din ultimii 45 de ani, India a pierdut 20 de soldaţi, iar China patru, conform bilanţurilor oficiale. Până acum au avut loc 15 runde de discuţii la nivel militar.

Înaintea vizitei lui Wang, India a reacţionat tăios la ‘referirea neavenită’ a acestuia la Kashmir cu prilejul unui discurs rostit în Pakistan.

Citeşte şi: Trump a dat-o în judecată pe Hillary Clinton din cauza acuzațiilor de complicitate cu Rusia – Black News

India şi Pakistan administrează părţi din această regiune majoritar musulmană şi ambele o revendică în integralitate, însă Beijingul a sprijinit în general Islamabadul, aliatul său apropiat.

Şeful diplomaţiei chineze urma de asemenea să-l invite pe prim-ministrul indian Narendra Modi la o reuniune a BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) ce va fi găzduită de Beijing în cursul acestui an, a transmis agenţia PTI.

Tags: BeijingChinaIndiaLinii de control actual (LAC)New DelhiSubrahmanyam JaishankarWang Yi
Categorii: Știrile zilei