X

Şeful diplomaţiei din Qatar a avut întrevederi cu înalţi responsabili iranieni, după o vizită în SUA

– Şeful diplomaţiei din Qatar, şeicul Mohammad bin Abdelrahman Al-Thani, a avut întrevederi duminică cu înalţi responsabili iranieni cu ocazia unei vizite inopinate la Teheran, după cea întreprinsă cu câteva zile mai devreme la Washington, a transmis agenţia oficială IRNA, potrivit France Presse, potrivit agerpres.  

Şeicul, care este şi vicepremier, s-a întâlnit cu preşedintele ales al Iranului, Ebrahim Raisi, în discuţie fiind relaţiile bilaterale dintre ţările lor, a informat IRNA.

Citește și : SUA vor continua raidurile aeriene în sprijinul trupelor afgane dacă talibanii nu-şi opresc ofensiva

‘Teheranul acordă o importanţă deosebită relaţiilor cu Doha’, a declarat Raissi, menţionând că prioritatea administraţiei sale vor fi, în materie de politică, externă, relaţiile cu vecinii.

‘Fiţi sigur că Iranul doreşte binele vecinilor săi’, a subliniat viitorul preşedinte iranian, care îşi va prelua atribuţiile la începutul lui august.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Teheran, şeful diplomaţiei din Qatar a discutat puţin mai devreme în cursul zilei cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif despre ‘cele mai recente evoluţii bilaterale şi chestiuni regionale şi internaţionale’.

Şeicul Mohammad bin Abdelrahman Al-Thani a subliniat, de asemenea, ‘necesitatea unui dialog deschis şi transparent între ţările din Consiliului de Cooperare la Golfului (CCG) şi Iran, pentru a se ajunge la stabilitate în regiune’.

Vizita sa în Iran a avut loc după întrevederea de joi de la Washington cu secretarul de stat Antony Blinken.

Citește și : SUA merg în direcția greșită în ce privește COVID-19, avertizează Fauci

Teheranul şi marile puteri au început în aprilie discuţii la Viena pentru salvarea acordului nuclear încheiat în 2015 şi din care Statele Unite s-au retras trei ani mai târziu.

Iranul a confirmat că negocierile, suspendate în prezent, nu vor fi reluate înainte de preluarea mandatului de preşedinte de către ultraconservatorul Raisi.

Tags: Ebrahim RaisiIranMohammed bin Abdulrahman Al Thaniqatarteheran
Categorii: Sinteze