Șeful diplomației egiptene: Revenirea Siriei în Liga Arabă depinde de progresul politic

Publicat:

Guvernul sirian trebuie să ia o serie de măsuri în vederea soluţionării politice a crizei din Siria, necesare pentru ca Damascul să-şi reia statutul în prezent suspendat de membru al Ligii Arabe cu sediul la Cairo, a declarat marţi ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry, citat de agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Shoukry a făcut remarcile la o conferinţă de presă comună cu omologul său marocan Nasser Bourita la Cairo, unde ei au discutat despre legăturile bilaterale, precum şi câteva probleme regionale de interes comun.


Citește și : SUA au emis noi sancţiuni împotriva Venezuelei

Potrivit lui Shoukry, măsurile politice siriene sunt necesare “în conformitate cu Rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU”, adoptată la sfârşitul anului 2015, care a aprobat o foaie de parcurs pentru un proces de pace în Siria, împreună cu o încetare a focului la nivel naţional.

“Este nevoie să se iasă din actuala criză din Siria prin intermediul cadrului politic sponsorizat de emisarul ONU la Geneva”, a declarat ministrul egiptean de externe reporterilor, notând că guvernul sirian nu a făcut niciun progres în această privinţă până în prezent.

Unele informaţii făceau recent referire la o posibilă participare a Siriei la viitorul Summit Arab de Dezvoltare Economică şi Socială, care va avea loc la Beirut la sfârşitul acestei luni, ceea ce nu a fost confirmat de Shoukry.

“Acest lucru necesită luarea unei decizii la nivelul consiliului Ligii Arabe şi aprobarea ei de către summit. Dar pentru moment, nu există nicio schimbare”, a spus el.

Siria suferă de ani de zile de pe urma unui război civil care a creat haos şi instabilitate din cauza confruntării dintre forţele proguvernamentale şi rebeli înarmaţi şi terorişti din gruparea Stat Islamic (SI).

Citește și : Vulcanul Manam din Papua Noua Guinee a erupt

Forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad sunt susţinute de Rusia, Iran şi miliţii şiite loiale Iranului, inclusiv Hezbollahul libanez.

De la izbucnirea sa în martie 2011, criza siriană a ucis o jumătate de milion de persoane şi a rănit sau a strămutat alte peste 14 milioane, aminteşte Xinhua.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.