X

Șeful diplomației egiptene: Revenirea Siriei în Liga Arabă depinde de progresul politic

Guvernul sirian trebuie să ia o serie de măsuri în vederea soluţionării politice a crizei din Siria, necesare pentru ca Damascul să-şi reia statutul în prezent suspendat de membru al Ligii Arabe cu sediul la Cairo, a declarat marţi ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry, citat de agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Shoukry a făcut remarcile la o conferinţă de presă comună cu omologul său marocan Nasser Bourita la Cairo, unde ei au discutat despre legăturile bilaterale, precum şi câteva probleme regionale de interes comun.

Citește și : SUA au emis noi sancţiuni împotriva Venezuelei

Potrivit lui Shoukry, măsurile politice siriene sunt necesare “în conformitate cu Rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU”, adoptată la sfârşitul anului 2015, care a aprobat o foaie de parcurs pentru un proces de pace în Siria, împreună cu o încetare a focului la nivel naţional.

“Este nevoie să se iasă din actuala criză din Siria prin intermediul cadrului politic sponsorizat de emisarul ONU la Geneva”, a declarat ministrul egiptean de externe reporterilor, notând că guvernul sirian nu a făcut niciun progres în această privinţă până în prezent.

Unele informaţii făceau recent referire la o posibilă participare a Siriei la viitorul Summit Arab de Dezvoltare Economică şi Socială, care va avea loc la Beirut la sfârşitul acestei luni, ceea ce nu a fost confirmat de Shoukry.

“Acest lucru necesită luarea unei decizii la nivelul consiliului Ligii Arabe şi aprobarea ei de către summit. Dar pentru moment, nu există nicio schimbare”, a spus el.

Siria suferă de ani de zile de pe urma unui război civil care a creat haos şi instabilitate din cauza confruntării dintre forţele proguvernamentale şi rebeli înarmaţi şi terorişti din gruparea Stat Islamic (SI).

Citește și : Vulcanul Manam din Papua Noua Guinee a erupt

Forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad sunt susţinute de Rusia, Iran şi miliţii şiite loiale Iranului, inclusiv Hezbollahul libanez.

De la izbucnirea sa în martie 2011, criza siriană a ucis o jumătate de milion de persoane şi a rănit sau a strămutat alte peste 14 milioane, aminteşte Xinhua.

Tags: CairodamascgenevaONUprogresSameh Shoukrysiria
Categorii: Sinteze