X

Şeful diplomaţiei europene, în drum spre Kiev

Şeful diplomaţiei europene, în drum spre Kiev

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a anunţat luni presa, la Varşovia, că este “în drum spre Kiev” şi a declarat că Uniunea trebuie să susţină Ucraina prin toate mijloacele, transmite AFP.

Vizita şefului diplomaţiei europene are loc în contextul unor eforturi sporite ale comunităţii internaţionale de a reface stocurile de arme de care dispun ucrainenii în luptă cu invadatorii ruşi, la aproape doi ani de la începutul războiului, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și : Peste 800 de oficiali occidentali au semnat o scrisoare critică la adresa politicii faţă de Israel şi Gaza

Joia trecută, liderii europeni au convenit asupra unui ajutor de 50 de milioane de euro pentru Ucraina, considerând – apreciază AFP – că transmit astfel un mesaj puternic Rusiei. Ei au avut de depăşit un obstacol în acest demers: rezistenţa opusă de premierul ungar Viktor Orban.

Borrell a afirmat că Ucraina trebuie înarmată pentru a “înfrânge invazia” începută de forţele Moscovei în februarie 2022 şi a cerut Uniunii Europene să susţină Kievul atâta timp cât este nevoie şi “cu tot ce este nevoie”.

Vezi și : Statele Uniunii Europene şi-au dat acordul asupra primei legi privind inteligenţa artificială

“Nu e doar o chestiune de timp. E o chestiune de cantitate şi calitate a livrărilor noastre. Şi este sigur că trebuie să facem mai mult şi mai repede, pentru că Ucraina trebuie să învingă”, a insistat el.

Vizita de acum este a patra pe care o face Borrell în Ucraina de la începutul conflictului declanşat de agresiunea rusă.

Tags: Josep BorrellkievucrainaViktor Orban
Externe