Şeful diplomaţiei europene, în misiune la Moscova în perioada 4-6 februarie pentru a cere eliberarea lui Navalnîi

Publicat:

Şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, se va deplasa la Moscova în perioada 4-6 februarie pentru a cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, pentru a permite o normalizare a relaţiilor Rusiei cu UE, relatează AFP, potrivit agerpres.

Obiectivul acestei deplasări a divizat statele membre, iar miniştrii de externe europeni l-au însărcinat pe reprezentantul lor să transmită un ”mesaj clar” interlocutorilor săi ruşi.


Citește și : Antonio Guterres s-a vaccinat anti-COVID şi cere ca toată lumea să aibă acces la vaccin

“Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell, va sosi joi seara, 4 februarie, şi va pleca sâmbătă, 6 februarie”, au anunţat vineri serviciile sale. Aceasta va fi prima vizită în Rusia a unui şef de diplomaţie european după 2017, au adăugat sursele citate.

În cadrul vizitei vor avea loc ”discuţii aprofundate cu ministrul de externe Serghei Lavrov şi alţi interlocutori ruşi înainte de discuţia strategică a Consiliului European privind relaţiile UE-Rusia programată pentru martie”, se arată într-un comunicat oficial.

”Otrăvirea, detenţia şi arestarea opozantului Aleksei Navalnîi, precum şi îngrijorările legate de libertăţile fundamentale şi drepturile omului în Rusia vor fi, de asemenea, pe ordinea de zi”, precizează textul citat.

Acţiunile Rusiei în Ucraina, sancţionate de UE din 2014, vor fi de asemenea abordate. Mai multe state membre au cerut adoptarea de noi sancţiuni europene după arestarea lui Navalnîi, dar măsura a fost păstrată ca soluţie de rezervă în cadrul reuniunii din 25 ianuarie a miniştrilor de externe europeni, care nu au căzut de acord asupra unei înăspriri a sancţiunilor.

Cei 27 sunt ”pregătiţi să reacţioneze şi să ia măsurile adecvate dacă situaţia o impune”, a precizat Josep Borrel după reuniunea cu miniştrii de externe din UE.

La Moscova, Josep Borrell urmează să aibă de asemenea ”întâlniri cu reprezentanţi ai organizaţiilor societăţii civile ruse şi cu membri ai comunităţii academice”. Nu s-a specificat dacă se va întâlni cu membri ai anturajului lui Aleksei Navalnîi.

Citește și : Datele personale ale olandezilor au fost FURATE din programul de monitorizare a cazurilor de COVID

“Relaţia cu Rusia este una dintre cele mai complexe ale UE”, a subliniat Josep Borrell în comunicat. ”Evoluţiile recente nu fac decât să sublinieze şi mai mult necesitatea de a mă deplasa la Moscova. Dar, dincolo de problemele în litigiu, există şi domenii în care UE şi Rusia cooperează sau trebuie să coopereze mai mult, care necesită o atenţie urgentă” din partea noastră.

O conferinţă de presă cu Serghei Lavrov este anunţată în dimineaţa zilei de 5 februarie. Europenii cer de o săptămână eliberarea lui Aleksei Navalnîi, arestat pe 17 ianuarie la revenirea sa la Moscova după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii sale cu un agent neurotoxic Noviciok. UE a instituit sancţiuni împotriva mai multor membri ai anturajului preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru presupusa lor implicare în această tentativă de asasinat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.