Şeful diplomaţiei europene, în vizită începând de marţi în Ucraina, inclusiv pe linia frontului cu separatiştii

Publicat:

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, se va afla începând de marţi până joi în vizită în Ucraina, inclusiv pe linia frontului cu separatiştii proruşi, pentru a exprima sprijinul Uniunii Europene în favoarea ‘integrităţii teritoriale’ a acestei ţări, a anunţat luni Comisia Europeană, transmite AFP, potrivit agerpres

De mai multe săptămâni, occidentalii sunt îngrijoraţi de desfăşurarea a 100.000 de soldaţi ruşi aproape de frontiera estică a Ucrainei şi acuză Moscova că ameninţă această ţară cu o nouă invazie, după cea din Crimeea în 2014.


Citește și : Kuweitienii sunt sfătuiţi să plece imediat din mai multe ţări europene

Potrivit comunicatului Comisiei, Borrell, însoţit de ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, se va deplasa mai întâi în estul ţării, pe ‘linia de contact’ între zona controlată de Kiev şi cea apărată de separatiştii proruşi, angajaţi într-un conflict care a făcut peste 13.000 de morţi începând din 2014.

Ulterior, Josep Borrell va avea întrevederi cu alţi responsabili ucraineni la Kiev.

Vizita sa ‘subliniază sprijinul ferm al UE faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei într-un moment în care ţara se confruntă cu consolidarea militară şi acţiunile hibride ale Rusiei’, arată executivul comunitar.

Rusia şi SUA au programate pe 9 şi 10 ianuarie, la Geneva, discuţii pe tema Ucrainei, urmate pe 12 ianuarie de o reuniune NATO-Rusia şi pe 13 ianuarie de o alta în cadrul OSCE.

Citește și : Polonia a preluat preşedinţia OSCE

UE se îngrijorează că va fi lăsată deoparte în aceste negocieri, iar Josep Borrell a insistat de mai multe ori ca ‘orice discuţie privind securitatea Europei să se ţină în coordonare şi cu participarea UE’.

Rusia consideră că securitatea sa trece prin interzicerea oricărei extinderi a NATO, percepută ca o ameninţare existenţială, şi prin sfârşitul activităţilor militare occidentale în proximitatea frontierelor sale, zonă pe care o vede ca ţinând de aria sa de influenţă.

Occidentalii resping însă anumite cereri ale Rusiei ca inacceptabile. Duminică, preşedintele american Joe Biden a dat asigurări că SUA şi aliaţii lor ‘vor răspunde energic’ dacă Rusia va invada Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.