X

Șeful diplomației finlandeze evocă riscul extinderii războiului în Europa: ‘Cred că este o nouă realitate’

Arhitectura de securitate a Europei a fost afectată grav de invazia rusă în Ucraina, iar extinderea războiului este “o posibilitate”, afirmă Pekka Haavisto, ministrul de Externe din Finlanda, ţară care împreună cu Suedia a decis aderarea la NATO din cauza noilor riscuri, informează mediafax.

“Cred că este o nouă realitate. Cred în mod real că arhitectura europeană de securitate a fost afectată. Este o nouă situaţie, există un nou tip de Cortină de Fier între Rusia şi celelalte ţări. Şi sigur că provine de la agresiunea rusă împotriva vecinului ei Ucraina. Invazia rusă a modificat atmosfera în materie de securitate”, a declarat Pekka Haavisto într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

Citește și : Xi Jinping: ‘Nu există niciun motiv pentru a schimba’ principiul ‘o ţară, două sisteme’

Întrebat dacă se teme că există riscul extinderii războiului din Ucraina în Europa, ministrul finlandez de Externe a răspuns: “Sigur că aceasta este o posibilitate. De aceea este foarte important să susţinem Ucraina în acest moment”.

Finlanda şi Suedia au decis să renunţe la statutul de neutralitate şi să solicite integrarea în Alianţa Nord-Atlantică de teama riscurilor generate de Rusia. NATO a invitat cele două ţări să devină membre. Protocoalele de aderare vor fi semnate marţi, după care vor trebui ratificate de parlamentele statelor membre NATO.

Citește și : SUA deplâng ‘erodarea autonomiei’ în Hong Kong, la 25 de ani de la retrocedare

 

Tags: europafinlandaNATOPekka HaavistorazboiSuedia
Categorii: Diaspora