X

Şeful diplomaţiei franceze anunţă sfârşitul prezenţei britanice în Europa

‘S-a încheiat’ cu prezenţa Marii Britanii în Uniunea Europeană, a declarat luni la Tokyo ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, adăugând că uneori trebuie să confirme această realitate în faţa întreprinderilor nipone pentru a promova atractivitatea Franţei, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘În ceea ce priveşte atractivitatea Franţei ca urmare a Brexit-ului, am avut ocazia să mă întâlnesc cu şefi de companii nipone ieri (duminică) şi mă voi întâlni şi astăzi. Discursul este clar pentru noi: în primul rând, ‘s-a încheiat’ cu prezenţa Marii Britanii în UE’, a insistat Le Drian în cursul unei conferinţe susţinute în ultima zi a unei vizite de patru zile în Japonia.

Citeşte şi: Statul Islamic revendică atacul de la Academia Militară din Afganistan

‘Pentru că am simţit că ar putea să existe spirite care să spună ‘poate că’… Nu! S-a terminat!’, a exclamat şeful diplomaţiei franceze, provocând râsete printre cei prezenţi în sală, între care diplomaţi, liceeni, studenţi, jurnalişti, după un discurs pronunţat la Casa franco-niponă, un centru cultural şi de ştiinţă. ‘Poate că întreprinderile nipone ar trebui să tragă concluzii’, a spus el, adăugând: ‘Totul se va sfârşi în martie 2019!’.

Băncile japoneze au fost printre primele care au reacţionat după referendumul din iunie 2016 privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. În iulie 2017, Sumitomo Mitsui Financial Group a anunţat crearea unei filiale bancare la Frankfurt pentru a pregăti Brexit-ul. Alte pieţe europene – Paris, Dublin sau Amsterdam – îşi intensifică eforturile pentru dreptul de a găzdui unele instituţii din Londra.

Citeşte şi: ‘Geniul stabil’ de la Casa Albă spune ce face în pat

‘Evident, doresc ca Franţa să primească cât mai multe companii japoneze, dar este alegerea companiilor nipone să vadă care le este interesul şi este dreptul nostru de a spune: ‘Da, s-a terminat cu prezenţa Marii Britanii (în UE) şi iată ce vă oferim pentru a vă primi: istorie, formare, educaţie, competitivitatea noastră regăsită, atractivitatea noastră’, a insistat Le Drian. 

Tags: frantaJaponiaJean-Yves Le Drianmarea britanietokyoUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora