Șeful diplomației franceze lansează un apel la detensionare, după atacurile din Arabia Saudită

Publicat:

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a afirmat marţi că Parisul nu dispune de dovezi care să stabilească clar originea atacului ce a vizat sâmbătă instalaţii petroliere în Arabia Saudită, lansând un apel la detensionare cu ocazia unei vizite efectuate la Cairo, informează AFP, scrie agerpres.

Aceste atacuri, efectuate sâmbătă cu drone asupra a două instalaţii petroliere strategice ale regatului saudit, au fost revendicate de rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, marele rival regional al Arabiei Saudite. Teheranul a fost pus în discuţie mai mult sau mai puţin direct de către Washington şi Riad.


Citește și : Tineri din toată lumea fac cea mai mare grevă globală pentru protejarea mediului

Le Drian, care efectuează marţi o vizită de o zi în Egipt, a fost primit de preşedintele Abdel Fattah al-Sissi, iar ulterior s-a întâlnit cu omologul său egiptean, Sameh Choukry, susţinând la finalul discuţiilor lor o conferinţă de presă comună.

‘Am reiterat dorinţa noastră comună privind detensionarea (…) credem că este imperativ să depunem toate eforturile pentru a realiza această detensionare’, a insistat ministrul francez.

El a calificat actuala situaţie drept un ‘moment de mare tensiune regională’, adăugând că Franţa a condamnat atacurile împotriva Arabiei Saudite.

Le Drian a salutat ancheta iniţiată de Arabia Saudită pentru a ‘stabili adevărul’ despre originea atacurilor, ceea ce a dus la o scădere cu 5,7 milioane de barili pe zi a producţiei de petrol, adică jumătate din producţia regatului, sau aproximativ 6% din aprovizionarea cu petrol a lumii.

‘Este nevoie de o strategie de detensionare. Orice act care s-ar opune acestei detensionări ar fi un rău pentru situaţia din regiune’, a spus şeful diplomaţiei franceze.

Citește și : Columbia a fost afectată de peste 2.200 de incendii de pădure, cele mai multe în ultimii 20 douăzeci de ani

Întrebat despre posibila responsabilitate a Iranului în aceste atacuri, ministrul a răspuns: ”Până la ora actuală, Franţa nu dispune de dovezi care să ne permită să spunem: ‘Aceste drone au venit dintr-un anumit loc sau din altul”’.

La rândul său, ministrul egiptean a asigurat că ‘Egiptul susţine pe deplin Arabia Saudită’ şi că ‘identităţile celor responsabili de aceste atacuri ilegale trebuie dezvăluite’.

Le Drian a efectuat în total 17 vizite ministeriale în Egipt, mai întâi ca ministru al apărării, apoi ca şef al diplomaţiei franceze.

Ministrul francez s-a aflat luni la Khartoum, unde a spus că Franţa va exercita presiuni ca Sudanul să fie retras de pe lista neagră americană a ‘statelor care sprijină terorismul’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei Vești bune pentru șoferi. Amenda automată pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea dispărea....

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.