X

Șeful diplomației franceze lansează un apel la detensionare, după atacurile din Arabia Saudită

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a afirmat marţi că Parisul nu dispune de dovezi care să stabilească clar originea atacului ce a vizat sâmbătă instalaţii petroliere în Arabia Saudită, lansând un apel la detensionare cu ocazia unei vizite efectuate la Cairo, informează AFP, scrie agerpres.

Aceste atacuri, efectuate sâmbătă cu drone asupra a două instalaţii petroliere strategice ale regatului saudit, au fost revendicate de rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, marele rival regional al Arabiei Saudite. Teheranul a fost pus în discuţie mai mult sau mai puţin direct de către Washington şi Riad.

Citește și : Tineri din toată lumea fac cea mai mare grevă globală pentru protejarea mediului

Le Drian, care efectuează marţi o vizită de o zi în Egipt, a fost primit de preşedintele Abdel Fattah al-Sissi, iar ulterior s-a întâlnit cu omologul său egiptean, Sameh Choukry, susţinând la finalul discuţiilor lor o conferinţă de presă comună.

‘Am reiterat dorinţa noastră comună privind detensionarea (…) credem că este imperativ să depunem toate eforturile pentru a realiza această detensionare’, a insistat ministrul francez.

El a calificat actuala situaţie drept un ‘moment de mare tensiune regională’, adăugând că Franţa a condamnat atacurile împotriva Arabiei Saudite.

Le Drian a salutat ancheta iniţiată de Arabia Saudită pentru a ‘stabili adevărul’ despre originea atacurilor, ceea ce a dus la o scădere cu 5,7 milioane de barili pe zi a producţiei de petrol, adică jumătate din producţia regatului, sau aproximativ 6% din aprovizionarea cu petrol a lumii.

‘Este nevoie de o strategie de detensionare. Orice act care s-ar opune acestei detensionări ar fi un rău pentru situaţia din regiune’, a spus şeful diplomaţiei franceze.

Citește și : Columbia a fost afectată de peste 2.200 de incendii de pădure, cele mai multe în ultimii 20 douăzeci de ani

Întrebat despre posibila responsabilitate a Iranului în aceste atacuri, ministrul a răspuns: ”Până la ora actuală, Franţa nu dispune de dovezi care să ne permită să spunem: ‘Aceste drone au venit dintr-un anumit loc sau din altul”’.

La rândul său, ministrul egiptean a asigurat că ‘Egiptul susţine pe deplin Arabia Saudită’ şi că ‘identităţile celor responsabili de aceste atacuri ilegale trebuie dezvăluite’.

Le Drian a efectuat în total 17 vizite ministeriale în Egipt, mai întâi ca ministru al apărării, apoi ca şef al diplomaţiei franceze.

Ministrul francez s-a aflat luni la Khartoum, unde a spus că Franţa va exercita presiuni ca Sudanul să fie retras de pe lista neagră americană a ‘statelor care sprijină terorismul’.

Tags: Arabia sauditaCairodetensionareJean-Yves Le DrianparisRiadwashington
Categorii: DiasporaSinteze