Șeful diplomației iraniene: Nu există posibilitate pentru negocieri cu SUA

Publicat:

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a respins joi ‘orice posibilitate’ de negocieri cu SUA, care ar putea reduce tensiunea în creştere în Golf, şi a acuzat Washingtonul de provocarea unei escaladări ‘inacceptabile’ a tensiunilor, relatează France Presse, scrie agerpres.

‘Nu, nu există posibilitate pentru negocieri’, a afirmat Zarif, aflat într-o vizită la Tokyo şi citat de agenţia de presă niponă Kyodo, întrebat de jurnalişti dacă este pregătit să înceapă discuţii bilaterale cu Washingtonul pentru a dezamorsa situaţia.


Citește și : Separatiştii catalani ‘îi pun piedică’ lui Miquel Iceta în drumul pentru şefia Senatului spaniol

La rândul său, postul de televiziune public japonez NHK citează o afirmaţie a ministrului iranian de externe, în care acesta a calificat drept un ‘act suicidar’ presiunile exercitate de SUA asupra Teheranului.

De asemenea, şeful diplomaţiei iraniene a respins afirmaţiile anterioare ale preşedintelui american Donald Trump, potrivit căruia ‘Iranul va dori în curând să discute’ cu Statele Unite.

‘Nu ştiu de ce preşedintele Trump este încrezător pentru că (această informaţie) este total falsă’, a reacţionat influentul ministru iranian, ale cărui declaraţii au fost difuzate de NHK.

Mohammad Javad Zarif acuzase anterior Statele Unite că au provocat o ‘inacceptabilă’ escaladare a tensiunilor împotriva Iranului.

‘Noi acţionăm cu maximă reţinere’, afirmase ministrul de externe iranian, referindu-se la reacţia ţării sale la decizia luată în urmă cu un an de către preşedintele american Donald Trump de a retrage SUA din acordul din 2015 încheiat la Viena între Iran şi şase mari puteri, destinat să împiedice Teheranul să se doteze cu bombă atomică.

Şeful diplomaţiei iraniene, aflat într-o vizită în Japonia, a asigurat că ţara sa îşi menţine ‘angajamentul’ faţă de comunitatea internaţională în cadrul acestui acord.

Citește și : Un F-35 american a suferit daune majore după impactul cu o pasăre – FOTO

Tensiunile au crescut în ultimele săptămâni odată cu desfăşurarea în regiune a unui portavion şi a unei baterii de rachete Patriot de către SUA pe fondul ameninţărilor emanând dinspre Iran la adresa intereselor sale.

SUA şi-au retras miercuri personalul diplomatic auxiliar din Irak, invocând ‘ameninţări iminente’ în ‘legătură directă’ cu Iranul vecin, dar Donald Trump şi-a reînnoit apelurile la dialog, în pofida escaladării tensiunilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.