X

Șeful diplomației iraniene: Războiul ‘nu este o soluţie’

Războiul “nu este o soluţie”, a pledat joi ministrul iranian al afacerilor externe, imputând încă o dată conflictul dintre Rusia şi Ucraina “provocărilor” NATO, informează AFP, potrivit agerpres

“Nu considerăm războiul o soluţie”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei iraniene Hossein Amir-Abdollahian.

Citește și : Moscova va REPRIMA orice protest anti-război în Rusia

“Criza ucraineană îşi găseşte rădăcinile în provocările NATO”, a continuat el, adăugând că este “imperativ să se stabilească un armistiţiu” între Rusia şi Ucraina şi “să se găsească o soluţie democratică şi politică”.

Ministerul Afacerilor Externe iranian a îndemnat miercuri Moscova şi Kievul la “reţinere”, deplângând “intervenţiile şi acţiunile provocatoare ale NATO şi mai ales ale SUA”.

Ambasada Iranului la Kiev şi-a îndemnat cetăţenii să plece “prin toate mijloacele”, în timp ce Ucraina a anunţat că îşi închide spaţiul aerian.

Teheranul “încearcă să obţină un permis special” pentru a evacua iranieni pe cale aeriană, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene Said Khatibzadeh la televiziunea de stat. Circa 4.000 de iranieni trăiesc în Ucraina, potrivit Ministerului de Externe al Iranului. “Suntem în contact cu cele două părţi beligerante şi subliniem că securitatea compatrioţilor este prioritatea noastră”, a spus el.

Citește și : China ‘înţelege preocupările’ Rusiei în materie de securitate

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat joi o invazie a Ucrainei, autorităţile ucrainene anunţând un prim bilanţ de circa 50 de morţi, dintre care circa zece civili.

Atacul rus a declanşat imediat un val de revoltă din partea comunităţii internaţionale, cu reuniuni de urgenţă prevăzute în mai multe ţări occidentale, în special ale NATO şi UE.

Tags: Hossein Amir-AbdollahianNATOrusiaucraina
Categorii: Sinteze