X

Șeful diplomației iraniene se va întâlni în marja summitului G7 cu omologul francez, dar nu cu americanii (Elysee)

Şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a sosit duminică după-amiaza la Biarritz pentru a discuta asupra dosarului nuclear iranian cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, în marja summitului G7, a anunţat Palatul Elysee, potrivit AFP, scrie agerpres.

“Nu este prevăzută nicio întrevedere (a lui Zarif) cu americanii” prezenţi la acest summit G7 desfăşurat în sud-vestul Franţei, printre care şi preşedintele Donald Trump, a precizat Preşedinţia franceză, subliniind că această vizită a avut loc la iniţiativa Parisului şi nu a G7.

Citește și : Incendii de proporții în Bolivia – Aproape un milion de hectare au fost pârjolite de flăcări

Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a sosit duminică într-o vizită-surpriză la summitul G7 de la Biarritz, în sud-vestul Franţei.

Înainte de aceasta AFP informa, citând site-ul de monitorizare a traficului aerian Flightradar24, că un avion oficial iranian a aterizat duminică la orele 14:13 (12:13 GMT) pe aeroportul din Biarritz, oraş care găzduieşte summitul G7, în cadrul căruia problema nucleară iraniană este intens dezbătută. Potrivit istoricului aparatului, furnizat de site, acest avion s-a deplasat în ultimele zile în capitalele europene vizitate de ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif.

Citește și : Noi proteste violente la Hong Kong – VIDEO

Dosarul exploziv asupra programului nuclear iranian constituie unul dintre principalele puncte de pe agenda summitului G7, ce reuneşte mai mulţi actori ai acestei crize: ţările europene şi Japonia, semnatare ale acordului din 2015, ca şi SUA, care a denunţat acest acord şi a impus sancţiuni economice împotriva Iranului, provocând o escaladare a tensiunilor în această regiune extrem de sensibilă.

Tags: BiarritzG7IranJavad ZarifJean-Yves Le DrianSUA
Categorii: DiasporaSinteze