X

Șeful diplomației moldovene: Vrem să începem negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului

Obiectivul autorităților pentru sfârșitul acestui an este obținerea invitației de a lansa negocierile de aderare la UE.. Declarația aparține ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și a fost făcută după Reuniunea Ambasadorilor moldoveni.

Vicepremierul a precizat că de procesul de integrare europeană este responsabil Ministerul de Externe.

Citește și : Șeful Termoelectrica, despre faptul că ar fi omul Kremlinului: Mă face puțin să zâmbesc

„Dar absolut fiecare minister, fiecare agenție din R. Moldova are nevoie de capacități mai multe pentru transpunerea acquis-ului comunitar.

Și la modul practic, principala necesitate la această etapă este ca toate instituțiile de stat să aibă persoane competente și dedicate procesului de integrare europeană”, a spus Nicu Popescu.

La Reuniunea Ambasadorilor moldoveni a fost abordată importanța contribuției serviciului diplomatic la creșterea economică a R. Moldova, prin atragerea investițiilor, mobilizarea asistenței și promovarea exporturilor, atât în UE, cât și pe piețe noi de desfacere.

Un subiect aparte a vizat diaspora și anume fortificarea prezenței consulare a R. Moldova, îmbunătățirea serviciilor consulare și digitalizarea lor.

„Am trecut în revistă mai multe lucruri care ne-au reușit și, evident, am discutat și planurile, și obiectivele noastre pentru anul viitor, dar și anii care vor urma.

Doamna Maia Sandu, domnul premier Dorin Recean și domnul președinte al Parlamentului, Igor Grosu, ne-au onorat cu prezența.

Ne-au trasat sarcini, au oferit comentarii, sugestii pentru îmbunătățirea performanței noastre în plan diplomatic”, a precizat Nicu Popescu.

Întrebat despre postura de negociator-șef, vicepremierul a precizat că acesta va fi desemnat în momentul în care R. Moldova va începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Citește și : LOVITURĂ de TEATRU! Un general ucrainean a fost condamnat pentru înaltă trădare

„Negociatorul-șef este o poziție care devine relevantă în momentul începerii negocierilor sau pe ultima sută de metri pentru pregătirea acestor negocieri.

La această etapă suntem cu toții concentrați pe obținerea recomandării de a începe negocierile”, a mai spus ministrul de Externe.

Tags: Nicu PopescuR. Moldovauniunea europeana
Categorii: Știrile zileiU.E.