X

Şeful diplomaţiei nipone a discutat despre securitatea globală şi prezenţa Chinei în Pacific cu liderul Insulelor Solomon

Şeful diplomaţiei nipone, Yoshimasa Hayashi, a discutat duminică despre securitatea globală şi prezenţa Chinei în Pacific cu liderul Insulelor Solomon, aceasta fiind prima vizită a unui ministru de externe al Japoniei în statul insular, informează Reuters, potrivit agerpres.

Hayashi a spus că Japonia “urmăreşte evoluţiile” din pactul de securitate semnat de Insulele Solomon cu China anul trecut şi a discutat despre actualul mediu de securitate globală cu prim-ministrul Manasseh Sogavare, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe nipon.

Citește și : Biden: Mandatul de arestare al CPI împotriva lui Putin pentru crime de război este ‘justificat’

Această vizită a avut loc la un an de la semnarea pactului de securitate între China şi Insulele Solomon, pact ce a stârnit îngrijorare în SUA şi Australia, în condiţiile în care China caută să-şi extindă influenţa în regiune.

Japonia a spus că este gata să asigure asistenţă pentru securitatea maritimă, în condiţiile în care ea caută la rândul său să stabilească parteneriate cu ţări insulare din Pacific, pentru a promova pacea şi stabilitatea regionale în cadrul strategiei sale pentru un “Indo-Pacific liber şi deschis’, potrivit ministerului nipon.

Hayashi a mai spus că a găsit înţelegere pentru planul Japoniei de a deversa un milion de tone de apă contaminată de la centrala nucleară avariată Fukushima Dai-ichi în ocean şi i-a înmânat lui Sogavare o scrisoare asupra acestui subiect din partea prim-ministrului nipon Fumio Kishida.

Citește și : SUA ‘încurajează’ Turcia să ratifice ‘rapid’ aderarea Suediei la NATO

La rândul său, Sogavare şi-a exprimat speranţa că Japonia va asigura securitatea deversării şi va fi deschisă cu privire la acest proces.

Tags: Insulele SolomonJaponiaManasseh SogavarepacificYoshimasa Hayashi
Categorii: Știrile zilei