X

Şeful diplomaţiei nord-coreene face o vizită în China

Ministrul de externe nord-coreean Ri Yong Ho va vizita China în această săptămână timp de trei zile pentru a se întâlni cu înalţi oficiali şi a discuta situaţia din Peninsula Coreea, a anunţat marţi Ministerul de Externe chinez, informează Reuters, potrivit agerpres.

China este cel mai important susţinător economic şi diplomatic al Coreei de Nord, în ciuda nemulţumirii sale cu privire la programele nord-coreene în domeniul nuclear şi balistic.

Citeşte şi: Victoria ‘vestelor galbene’: Macron suspendă creşterea preţurilor la carburanți

Legăturile dintre Coreea de Nord şi China s-au încălzit în ultimul an, la fel şi relaţiile Phenianului cu Seulul şi cu Washingtonul.

Ri Yong Ho se va întâlni cu diplomatul de top chinez, consilierul de stat Wang Yi, în timpul unei vizite stabilite să aibă loc de joi până sâmbătă, a declarat Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Cei doi vor avea un “schimb de opinii profund” despre relaţiile China-Coreea de Nord, situaţia din Peninsula Coreea şi alte probleme de interes reciproc, a spus Geng într-un briefing de presă cotidian, fără a oferi detalii.

Vizita va avea un efect pozitiv asupra promovării legăturilor, precum şi asupra comunicării şi cooperării în Peninsula Coreea, a adăugat el.

Geng a refuzat să comenteze când a fost întrebat dacă cele două părţi vor discuta planuri pentru o vizită a preşedintelui chinez Xi Jinping în Coreea de Nord, declarând că nu are informaţii de oferit pe această temă.

Citeşte şi: Rusia ÎNCHIDE o zonă din Marea Neagră pentru manevre militare

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat China de trei ori în acest an pentru întâlniri cu Xi. Surse diplomatice afirmă că Xi va merge probabil în Coreea de Nord în curând.

Sâmbătă, preşedintele Statelor Unite Donald Trump a declarat că este probabil să se întâlnească cu Kim din nou în ianuarie sau februarie, în timp ce trei locuri sunt luate în considerare pentru cea de-a doua întâlnire.

Cele două ţări s-au angajat în discuţii pentru o a doua întâlnire după summitul fără precedent din iunie al liderilor lor la Singapore, a informat Reuters în octombrie, citând un înalt oficial.

Tags: ChinaCoreea de NordKim Jong UnRi Yong-HoWang YiXi Jinping
Categorii: Știrile zilei