Şeful diplomaţiei nord-coreene a plecat în Suedia

Publicat:

Ministrul de externe nord-coreean, Ri Yong-ho, începe joi o vizită de două zile în Suedia, ţară care reprezintă diplomatic Statele Unite ale Americii la Phenian, a comunicat Ministerul de Externe de la Stockholm, în contextul pregătirilor pentru summitul istoric între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Suedia, care nu este membră a NATO, a fost menţionată ca posibil loc de desfăşurare a acestui summit.


Citeşte şi: Trei ani de negocieri secrete între UE şi Coreea de Nord

Potrivit diplomaţiei de la Stockholm, Ri Yong-ho va discuta cu omologul său suedez Margot Wallstrom despre situaţia de securitate în Peninsula Coreeană şi despre reprezentarea de către Suedia a Statelor Unite ale Americii, care nu deţin ambasadă în Coreea de Nord.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în unanimitate programele balistic şi nuclear ale Coreei de Nord şi a cerut ‘eliminarea completă, verificabilă şi irevocabilă a acestor programe’, menţionează comunicatul Ministerului de Externe suedez.

‘Suedia sprijină pe deplin rezoluţiile Consiliul de Securitate. Scopul vizitei este să contribuie la implementarea efectivă a rezoluţiilor’, subliniază comunicatul.

Preşedintele american Donald Trump a acceptat joi să participe la un summit istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong-un. Summitul, fără precedent în istoria celor două ţări, ar urma să aibă loc până la sfârşitul lunii mai, într-un loc încă neprecizat, în scopul ‘ajungerii la denuclearizarea permanentă’ a Coreei de Nord, a declarat Chung Eui-yong, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in.

Citeşte şi: Asasinarea unei consiliere municipale din Rio de Janeiro provoacă proteste de amploare în toată Brazilia

Chung a fost cel care i-a transmis lui Trump la Washington mesajul liderului de la Phenian, cu care s-a întâlnit la începutul săptămânii trecute. Cu toate acestea, Kim nu şi-a confirmat deocamdată public disponibilitatea de a se întâlni cu Trump.

Potrivit AFP, Ministerul de Externe chinez a confirmat joi că şeful diplomaţiei nord-coreene a făcut o escală de o zi la Beijing înainte de a lua avionul spre Stockholm.

Conform agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, Ri este însoţit de Choe Kang-il, director general adjunct al Departamentului America de Nord din Ministerul de Externe de la Phenian.

Citeşte şi: Presa rusă o acuză pe Theresa May că ‘a otrăvit’ relaţiile cu Rusia

Ambasada Suediei la Phenian reprezintă interesele Statelor Unite, precum şi ale Canadei şi Australiei, ţări care nu întreţin relaţii diplomatice cu regimul de la Phenian.

Anul trecut, Donald Trump a mulţumit Suediei pentru eforturile vizând obţinerea punerii în libertate de studentului american Otto Warmbier, arestat la Phenian în 2016 şi decedat la scurt timp după eliberarea sa şi revenirea în Statele Unite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.