X

Șeful diplomației poloneze crede că guvernul de la Varşovia va putea colabora bine cu viitoarea şefă a CE

Ministrul polonez de externe Jacek Czaputowicz a lăudat stilul ”neconflictual” al nemţoaicei Ursulei von der Leyen, propusă să preia preşedinţia Comisiei Europene (CE), el manifestându-şi speranţa că actualele relaţii tensionate dintre Bruxelles şi Varşovia se vor ameliora sub conducerea viitoarei şefe a executivului comunitar, opinie neîmpărtăşită însă de unii oficiali europeni, relatează marţi agenţia Reuters, căreia responsabilul polonez i-a acordat un interviu, potrivit agerpres.

Czaputowicz crede că guvernul de la Varşovia va putea colabora bine cu Ursula von der Leyen, reprezentantă a Uniunii Creştin-Democrate germane (CDU) şi a Partidului Popular European (PPE). ”Ea este conciliantă, neconflictuală, acceptă multe puncte de vedere. Ea are această sensibilitate, lucru care în Polonia este apreciat”, astfel o descrie şeful diplomaţiei poloneze pe Ursula von der Leyen.

Citește și : Trupa activistă Pussy Riot a realizat un nou videoclip, o scrisoare deschisă adresată lui Putin

Actuala Comisie Europeană s-a aflat într-un conflict permanent cu conservatorii aflaţi la putere la Varşovia şi a activat împotriva Poloniei articolul 7 din Tratatul UE pentru situaţia statului de drept. Prin urmare, Polonia şi celelalte state ale Grupului de la Vişegrad s-au împotrivit desemnării la preşedinţia Comisiei Europene a actualului prim-vicepreşedinte al executivului comunitar, Frans Timmermans. Totuşi, acesta din urmă ar putea fi vicepreşedinte şi în viitoarea Comisie Europeană.

În interviul acordat agenţiei Reuters, Czaputowicz s-a arătat încrezător şi faţă de posibilitatea ca Bruxelles-ul să oprească procedura declanşată împotriva Poloniei în baza articolului 7, el invocând lipsa de sprijin pentru acest demers în rândul statelor membre ale UE. Pentru ca această procedură să conducă la sancţiuni, respectiv suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul UE, este nevoie de o decizie unanimă a celorlalte state membre, iar cel puţin Ungaria ar urma să opună veto într-o asemenea eventualitate.

”Cred că acest conflict (privind statul de drept în Polonia) a fost câştigat de noi”, susţine Jacek Czaputowicz, admiţând totuşi că sunt probabile noi interpelări din partea CE în cadrul procedurii deja lansate. ”Am vorbit cu miniştri (din alte state membre). Ei pur şi simplu nu sunt de acord cu abordarea Comisiei (…), ei văd că Polonia respectă statul de drept”, mai spune şeful diplomaţiei poloneze.

Oficiali europeni nu îi împărtăşesc însă optimismul. Aceştia cred că guvernele de la Varşovia şi Budapesta greşesc dacă au impresia că viitoarea şefă a Comisiei Europene – care mai trebuie validată şi de Parlamentul European – va avea o abordare mai blândă în apărarea ”valorilor europene”. ”S-ar putea ca ea să nu joace un rol principal (în mai multe acţiuni legale) pentru a nu-şi atrage adversitatea polonezilor. Dar într-unul din scenariile posibile ea l-ar putea lăsa chiar pe Timmermans să conducă aceste acţiuni în viitoarea Comisie”, spune un oficial european intervievat de Reuters.

Citește și : Turcia a interceptat în ultimele două zile aproape 800 de migranţi la graniţa cu UE

Ministrul polonez de externe a mai afirmat că ţara sa speră să obţină un portofoliu important în viitorul executiv comunitar, cum ar fi de pildă postul de comisar european pentru concurenţă sau energie. Dar şi în această chestiune diplomaţi europeni estimează că Varşovia şi-a diminuat şansele din cauza conflictelor cu Bruxelles-ul.

Mai mult, pe lângă divergenţele pe tema statului de drept, un alt motiv de tensiune în relaţiile Poloniei, dar şi ale altor state est-europene, cu instituţiile europene este negocierea bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027, întrucât executivul comunitar şi statele net contributoare doresc să aloce mai multe fonduri pentru politici precum cele privind migraţia sau schimbările climatice, reducând fondurile alocate Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole Comune.

Tags: bruxellesCDUJacek CzaputowiczPPEUrsula Von Der Leyenvarsovia
Categorii: Diaspora