X

Șeful diplomaţiei poloneze Jacek Czaputowicz : Cotele de refugiați acceptaţi de statele membre ale UE nu va soluționa criza migrației

Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe cauzele profunde ale migraţiei, iar simpla aplicare a unor cote de refugiaţi acceptaţi de statele membre ale UE nu va soluţiona criza în acest domeniu, a estimat vineri şeful diplomaţiei poloneze Jacek Czaputowicz, transmite agenţia de presă poloneză PAP.

”Evident, considerăm necesar un acord cu privire la reforma sistemului european de azil, dar soluţiile viitoare trebuie să fie acceptate de către toate statele membre”, a spus Jacek Czaputowicz într-o reuniune informală cu omologii săi europeni, organizată la Sofia de preşedinţia bulgară a Consiliului UE, conform agerpres.

El a adăugat că vizita recentă a premierului polonez Mateusz Morawiecki în Liban a confirmat faptul că refugiaţii vor să revină în ţările lor de origine numai dacă există condiţii care să le permită să facă acest lucru.

Citește și : Aleksandar Vucic : Serbia nu va recunoaşte independenţa Kosovo în schimbul aderării la UE

Oficialul polonez a evidenţiat, de asemenea, nevoia de consolidare a controlului asupra frontierelor externe ale UE, Polonia având o contribuţie substanţială la acest efort.

La începutul lunii decembrie, Comisia Europeană a decis trimiterea Poloniei, Ungariei şi Republicii Cehe în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile de stat membru în ceea ce priveşte primirea de refugiaţi.

În momentele cele mai grave ale crizei migranţilor, Uniunea Europeană a convenit un program temporar privind relocarea de urgenţă a unor refugiaţi din Italia şi Grecia, cu cote de primire pentru fiecare stat membru.

Oficial, potrivit cifrelor disponibile la 1 decembrie 2017, Republica Cehă a promis că primeşte 50 de persoane şi a primit de fapt 12 persoane provenite din Grecia. Polonia a promis 100 de locuri, dar niciun refugiat nu a fost primit.

Tags: azilcote de refugiatiJacek CzaputowiczLibanMateusz Morawieckisofiauniunea europeana
Categorii: Diaspora