Șeful diplomaţiei slovace: Slovacia ar trebui să sprijine aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO

Publicat:

Slovacia ar trebui să-şi exprime sprijinul atât pentru Finlanda, cât şi pentru Suedia în eforturile lor de a adera la NATO, a afirmat marţi şeful diplomaţiei slovace Ivan Korcok, care a precizat că va face o propunere în această privinţă în şedinţa de miercuri a guvernului de la Bratislava, relatează TASR, potrivit agerpres.  

Korcok a spus că preşedinta Zuzana Caputova şi parlamentul slovac vor fi de acord cu sprijinul guvernului pentru cele două ţări nordice.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

El a menţionat că se aşteaptă ca cererile oficiale de aderare a Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică să fie depuse în câteva zile, după care, cu acordul tuturor statelor membre NATO, ar urma să înceapă negocierile de aderare.

În opinia lui Ivan Korcok, refuzul Turciei de a-şi da acordul pentru intrarea celor două ţări nordice în NATO este legat de contactele politice între guvernele Finlandei şi Suediei, pe de o parte, şi reprezentanţi politici ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe de altă parte, ”care este inclus pe lista organizaţiilor teroriste atât în Uniunea Europeană, cât şi în SUA”.

Demnitarul slovac a subliniat că dacă Suedia şi Finlanda intră în NATO, aceasta nu ar însemna o extindere agresivă a Alianţei, ci o consecinţă directă a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

”Alianţa nu le cere să solicite aderarea, aşadar cuvântul ‘extindere’ pe care îl auziţi în politică şi în media pur şi simplu nu este potrivit”, a explicat ministrul de externe al Slovaciei, accentuând faptul că este vorba despre o decizie a două state independente şi suverane.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

Potrivit lui Ivan Korcok, interesul celor două ţări de a adera la NATO este o dovadă clară că neutralitatea şi apărarea individuală nu sunt o opţiune, iar apartenenţa ambelor ţări la Uniunea Europeană sunt exemple ale faptului că ceea ce UE poate oferi în materie de apărare nu este suficient.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.