X

Șeful diplomaţiei slovace: Slovacia ar trebui să sprijine aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO

Slovacia ar trebui să-şi exprime sprijinul atât pentru Finlanda, cât şi pentru Suedia în eforturile lor de a adera la NATO, a afirmat marţi şeful diplomaţiei slovace Ivan Korcok, care a precizat că va face o propunere în această privinţă în şedinţa de miercuri a guvernului de la Bratislava, relatează TASR, potrivit agerpres.  

Korcok a spus că preşedinta Zuzana Caputova şi parlamentul slovac vor fi de acord cu sprijinul guvernului pentru cele două ţări nordice.

Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

El a menţionat că se aşteaptă ca cererile oficiale de aderare a Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică să fie depuse în câteva zile, după care, cu acordul tuturor statelor membre NATO, ar urma să înceapă negocierile de aderare.

În opinia lui Ivan Korcok, refuzul Turciei de a-şi da acordul pentru intrarea celor două ţări nordice în NATO este legat de contactele politice între guvernele Finlandei şi Suediei, pe de o parte, şi reprezentanţi politici ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe de altă parte, ”care este inclus pe lista organizaţiilor teroriste atât în Uniunea Europeană, cât şi în SUA”.

Demnitarul slovac a subliniat că dacă Suedia şi Finlanda intră în NATO, aceasta nu ar însemna o extindere agresivă a Alianţei, ci o consecinţă directă a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

”Alianţa nu le cere să solicite aderarea, aşadar cuvântul ‘extindere’ pe care îl auziţi în politică şi în media pur şi simplu nu este potrivit”, a explicat ministrul de externe al Slovaciei, accentuând faptul că este vorba despre o decizie a două state independente şi suverane.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

Potrivit lui Ivan Korcok, interesul celor două ţări de a adera la NATO este o dovadă clară că neutralitatea şi apărarea individuală nu sunt o opţiune, iar apartenenţa ambelor ţări la Uniunea Europeană sunt exemple ale faptului că ceea ce UE poate oferi în materie de apărare nu este suficient.

Tags: bratislavaIvan KorcokNATOSlovaciaSuediaZuzana Caputova
Categorii: Diaspora