X

Şeful diplomaţiei spaniole: După alegerile regionale, Catalonia trebuie să rămână parte a Spaniei

Ministrul de externe spaniol Alfonso Dastis (foto) şi-a exprimat luni, la Kiev, ‘speranţa şi convingerea’ că alegerile din Catalonia, prevăzute pentru 21 decembrie, vor avea ca rezultat rămânerea acestei regiuni ca parte a Spaniei, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Sperăm, cu ajutorul acestor alegeri, să restabilim guvernarea legală şi statul de drept în Catalonia. Sperăm şi credem că după aceste alegeri, Catalonia va fi din nou aceeaşi societate care a fost înainte: una deschisă şi integrată”, a spus Dastis, într-o conferinţă de presă în capitala ucraineană.

Citeşte şi: În ce măsură sunt afectaţi românii de criza din Catalonia

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist, a dizolvat parlamentul regional şi a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie.

Totuşi, unii dintre cei mai importanţi membri ai administraţiei catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont şi adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri şi că numai populaţia Cataloniei îi poate destitui. 

Tags: Alfonso DastisCarles PuigdemontcataloniamadridMariano RajoyOriol Junquerasspania
Categorii: Diaspora