X

Șeful diplomației ungare abordează chestiunea minorităţilor din Ucraina în discuţii cu omologii săi ucrainean şi bulgar

Ungaria şi Ucraina încă au opinii diferite cu privire la educaţia şi drepturile lingvistice ale minorităţii ungare din Ucraina, dar cele două ţări sunt angajate să-şi soluţioneze disputele, a transmis vineri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după o întâlnire avută la Budapesta cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, informează MTI, potrivit agerpres.

De îndată ce etnicii maghiari din Transcarpatia vor spune că aceste chestiuni au fost rezolvate, Ungaria va înceta să blocheze reuniunile Consiliului NATO-Ucraina, a spus Szijjarto la o conferinţă de presă.

Citește și : Mii de medici italieni au demonstrat în toată Italia pentru a cere o reformă

El a mai precizat că a primit din partea Ucrainei un proiect cu o propunere de declaraţie comună care să cuprindă o foaie de parcurs ce va include capitole privind educaţia, folosirea limbii şi economia.

Toate cele trei comisii mixte interguvernamentale se vor întâlni în luna iunie pentru a elabora soluţii acceptabile atât pentru etnicii unguri din Transcarpatia, cât şi pentru guvernul de la Kiev, a adăugat Szijjarto.

El a apreciat că Transcarpatia poate deveni o poveste de succes, în condiţiile în care Ucraina are în vedere realizarea unor proiecte semnificative de infrastructură în această regiune, iar Ungaria şi-ar putea aduce contribuţia printr-un credit de 50 de milioane de dolari.

De asemenea, Szijjarto a apreciat faptul că Dmitro Kuleba a efectuat la Budapesta prima sa vizită oficială în calitate de ministru de externe, afirmând că acesta este un semnal important pentru viitorul relaţiilor dintre cele două ţări.

Acesta din urmă a estimat la rândul său că a sosit momentul ”să se deschidă un nou capitol în relaţiile bilaterale, să se găsească soluţii reciproc benefice pentru chestiunile nesoluţionate şi să se continue susţinerea reciprocă”.

Citește și : Marea Britanie îndeamnă Administraţia de la Beijing să reanalizeze iniţiativa privind Hong Kong

Tot vineri, înainte să-l primească pe Dmitro Kuleba, Peter Szijjarto a avut o discuţie telefonică cu ministrul bulgar de externe Ekaterina Zaharieva, în urma căreia a scris într-un mesaj pe Facebook că Ungaria şi Bulgaria depun eforturi pentru ca districtele administrative din Ucraina în care comunităţile etnice ungare şi bulgare formează o majoritate să fie menţinute şi după implementarea reformelor administrative în Ucraina.

Aceste reforme vor afecta comunităţile majore ungare şi bulgare, a adăugat el, menţionând de asemenea că problema minorităţilor va fi prioritară pe agenda întrevederii care urma cu omologul său ucrainean.

Tags: budapestakievPéter SzijjartoTranscarpatiaucrainaUngaria
Categorii: Diaspora