X

Şeful diplomaţiei vietnameze a început o vizită în Coreea de Nord, înaintea unei noi întrevederi Kim-Trump

Şeful diplomaţiei vietnameze Pham Binh Minh a început marţi o vizită oficială în Coreea de Nord, înaintea unei noi întrevederi între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, prevăzută pentru sfârşitul lunii la Hanoi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele american a anunţat săptămâna trecută, pe contul său de Twitter, că în perioada 27-28 februarie capitala vietnameză va găzdui cel de-al doilea summit între cei doi lideri de stat, care ar urma să discute despre denuclearizarea Coreei de Nord. Însă Phenianul nu a confirmat oficial această întrevedere.

Citește și : Noul şef al Pentagonului a efectuat o vizită în Irak

“O delegaţie a Ministerului vietnamez al Afacerilor Externe, condus de Pham Binh Minh, vicepremier al Republicii Socialiste Vietnam, a sosit aici (în Coreea de Nord) marţi”, a anunţat, fără a da alte detalii, agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, recepţionată la Seul.

Această vizită ar urma să dureze până joi, a declarat luni ministrul vietnamez, precizând că el a fost invitat de omologul său nord-coreean Ri Yong Ho.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului vietnamez al Afacerilor Externe, Le Thi Thu Hang, a declarat săptămâna trecută că ţara sa este “dispusă să contribuie (…) la reuşita summitului SUA-Coreea de Nord”.

În timpul primei lor întrevederi, în iunie 2018 la Singapore, Kim şi Trump au semnat o declaraţie vagă în favoarea “denuclearizării peninsulei coreene”, fără a evoca o dată precisă. Niciun progres nu a fost realizat de atunci, cele două părţi au dispute în ceea ce priveşte sensul exact al acestui angajament.

Citește și : Stoltenberg: NATO pregăteşte măsuri defensive în contextul anulării Tratatului INF

Vietnamul a organizat în 2017 summitul pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) şi Forumul Economic Mondial anul următor, întărindu-şi astfel influenţa diplomatică.

Tags: Coreea de NordDonald TrumpHanoiKim Jong UnPham Binh MinhPhenian
Categorii: Știrile zilei