X

Șeful dipomației americane face un popas neașteptat la Bagdad

Secretarul de american Mike Pompeo a sosit miercuri la Bagdad într-o vizită neanunţată, în cadrul căreia s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului şi cu alţi oficiali irakieni, a declarat un purtător de cuvânt al Parlamentului, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Vizita lui Mike Pompeo la Bagdad este cea de-a doua etapă a unui turneu regional, început cu o zi înainte la Amman.

Citeşte şi: Poliţia australiană este în alertă maximă după descoperirea unor colete suspecte la ambasadele străine – FOTO/VIDEO

Ea are loc la mai puţin de două săptămâni după o vizită surpriză a preşedintelui Donald Trump în Irak unde s-a întâlnit cu trupele americane, fără a avea însă întrevederi cu oficiali irakieni.

Pe 26 decembrie, Donald Trump s-a întâlnit timp de câteva ore cu soldaţi americani în Irak. El a profitat de prima sa călătorie în zona de conflict după alegerea sa la Casa Albă în urmă cu doi ani pentru a-şi justifica decizia retragerii trupelor americane din Siria.

El a vorbit atunci despre probleme regionale importante, precum ameninţarea reprezentată de gruparea Statul Islamic (SI), asupra căreia Bagdadul şi-a declarat victoria în urmă cu un an.

Citeşte şi: Congresmenii democraţi îl critică dur pe Trump: ‘I-a luat pe americani OSTATICI’

Mike Pompeo s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Parlamentului irakian, Mohammed al-Halboussi, potrivit unui comunicat al legislativului, precum şi cu alţi oficiali irakieni.

Secretarul de stat american avea programate întrevederi cu premierul irakian Adel Abdel-Mahdi, preşedintele Barham Salih şi cu ministrul de externe Mohammed Ali al-Hakim, potrivit mass-media irakiene, relatează dpa.

În afară de Iordania şi Irak, Mike Pompeo urmează să meargă în vizită în Egipt, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Arabia Saudită, Oman şi Kuweit, a anunţat Departamentul de Stat american. 

Tags: Adel Abdel MahdibagdadBarham SalihIrakMike PompeoMohammed al-HalboussiMohammed Ali al-HakimSUA
Categorii: Sinteze