Șeful EUPM Moldova: Chișinăul trebuie să facă față unui război hibrid virulent, dirijat de Moscova

Publicat:

EUPM Moldova a fost creată de statele membre UE la solicitarea Guvernului de la Chișinău pentru a contribui la întărirea sectorului de securitate al Moldovei prin creșterea rezilienței acestuia la crize și amenințări hibride.

Declarațiile au fost făcute de șeful EUPM Moldova, Cosmin Dinescu, în cadrul unui interviu pentru Realitatea.md.


Citeşte şi: Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

Odată cu începutul războiului în țara vecină, la 24 februarie 2022, Republica Moldova are de suferit cel mai mult. Asta o spun autoritățile de la Chișinău. Potrivit acestora, pe lângă criza economică, energetică și socială, Moldova trebuie să facă față și unui război hibrid virulent, dirijat de Moscova, menit să destabilizeze situația internă pentru a întoarce statul din drumul său către Uniunea Europeană și a-l menține în sfera de influență a Federației Ruse.

Astfel, pentru a putea face față crizelor, a fost creat EUPM Moldova, o misiune condusă de Cosmin Dinescu, diplomat român de carieră, cu o experiență de peste 20 de ani.

Fiind întrebat care sunt cele mai mari vulnerabilități ale Republicii Moldova în acest moment, din punct de vedere al securității naționale, Dinescu a răspuns că, crizele și amenințările hibride reprezintă un risc major.

Potrivit diplomatului, aceste amenințări „îmbracă forme diferite precum: dezinformare și propagandă rusă, alimentarea de narative false despre UE și statele sale membre, atacuri cibernetice sau interferențe ilegale în procesele electorale sau în viața politică de la Chișinău”.

Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

Cosmin Dinescu susține că autoritățile de la Chișinău trebuie să facă față tuturor acestor provocări cu resurse limitate atât din punct de vedere financiar, cât și uman, ceea ce uneori îngreunează comunicarea și procesul de coordonare interinstituțională.

„EUPM Moldova se află aici ca un partener, pentru a ajuta autoritățile să gestioneze și să facă față acestor provocări, inclusiv prin proiecte de creștere a capacității instituționale”, a mai adăugat diplomatul român. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bătută și sechestrată la o stână. Coșmarul unei femei din Briceni

Bătută și sechestrată la o stână. Coșmarul unei femei din Briceni O femeie a ajuns la spital, după ce a fost bătută crunt și...

Atenție! Avem resurse de apă limitate

Atenție! Avem resurse de apă limitate Resursele de apă ale Republicii Moldova sunt limitate, avertizează vicedirectorul Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu. Citește și: Patru vameși au...

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat în dosarul gajării ilegale a parterului Spitalului...

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție Patru angajați ai Serviciului Vamal au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), într-un dosar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.